Ο Κυριάκος Μητσοτακης και άλλοι παράγοντες μέσα από την Νέα Δημοκρατία έχουν δηλώσει πως ναι μεν θεωρούν κακή την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά είναι μία συμφωνία που πρέπει να την σεβαστεί η χώρα.

Μας υπενθύμιζε ο Πρωθυπουργός δε κατά διαστήματα ότι η χώρα διαθέτει δικαίωμα χρήσης βέτο για την ένταξη της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί λοιπόν δεν το χρησιμοποιεί ούτως ώστε να διαπραγματευτεί την γλώσσα και την εθνικότητα μιας και το ιστορικό όνομα παραδόθηκε και ως φαίνεται δεν απασχολεί και τόσο την επίσημη ηγεσία;

Διότι από αυτά που καταγράφει το Euronews απόν τον Ζοραν Ζάεφ φαίνεται σαν ο τελευταίος να “τάπωσε” των Πρωθυπουργό αφού όπως λέει μέσες άκρες η συμφωνία συνδέεται με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε περίπτωση μη ένταξης τότε δεν θα εφαρμοστούν τμήματά της τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας :

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Πηγή: Euronews