Η υπουργός Οικογένειας Paus υπέρ του δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 16 ετών

Η υπουργός Οικογένειας Paus υπέρ του δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 16 ετών

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Lisa Paus τάσσεται υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας για τις εκλογές της Μπούντεσταγκ στα 16 έτη. Ακολουθεί έτσι την πρόταση της Προέδρου του Κοινοβουλίου, Bärbel Bas.

Η Lisa Paus, ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη για τις εκλογές της Μπούντεσταγκ. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ανησυχίες και οι ανάγκες της νέας γενιάς θα λαμβάνονταν «θεμελιωδώς υπόψη» και θα λαμβάνονταν «εξαρχής υπόψη» στις πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe. «Η ηλικία ψήφου των 16 ετών στις ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί», είπε.

Ο Paus δήλωσε ότι ο Corona άφησε ιδιαίτερα έντονο σημάδι στα παιδιά και τους νέους. «Βλέπουμε αύξηση των διατροφικών διαταραχών, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών». Τα παιδιά και οι έφηβοι είχαν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη με τους γονείς και τους παππούδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και πολύ συχνά είχαν μείνει μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. «Έχουν την εντύπωση ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την κατάστασή τους», δήλωσε ο Paus. «Γι’ αυτό θέλω επειγόντως να δώσω στους νέους περισσότερη φωνή».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Bundestag Bärbel Bas (SPD) είχε κάνει εκστρατεία υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 16 έτη – όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές τοπικές και πολιτειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η ηλικία των 18 ετών συνεχίζει να ισχύει για την Μπούντεσταγκ, δήλωσε ο Bas. Η πιθανότητα να ψηφίσει κάποιος αργότερα αυξάνεται αν του επιτρεπόταν να ψηφίσει σε μικρότερη ηλικία κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Μελέτες έχουν δείξει αυτό.

Πατρίκιος Κωστής