Ισπανός υπουργός στην Αφρική για να προετοιμαστεί για την ευρωπαϊκή προεδρία

Ισπανός υπουργός στην Αφρική για να προετοιμαστεί για την ευρωπαϊκή προεδρία

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Γουινέα-Μπισάου για να «επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ισπανίας» στην Αφρική και να τονίσει ότι η ήπειρος θα αποτελέσει προτεραιότητα της ευρωπαϊκής προεδρίας που θα αναλάβει η Μαδρίτη τον Ιούλιο.

Ο José Manuel Albares «ξεκινά μια αφρικανική «περιοδεία» για την ενίσχυση των δεσμών ενόψει της προεδρίας της ΕΕ» το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και θα ασχοληθεί με «πολιτικά και οικονομικά ζητήματα και σχέδια συνεργασίας» στον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Γουινέα-Μπισάου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Μέσω των τριών χωρών», ο υπουργός «θέλει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Ισπανίας στην ήπειρο», η οποία «αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η ενεργειακή κρίση και το οργανωμένο έγκλημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λιγότερο από έξι μήνες πριν η Ισπανία αναλάβει το τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός θέλει να δείξει ότι η Αφρική θα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ισπανικής προεδρίας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που κυμαίνονται από πολιτικά έως οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ταξίδι του Albares αρχίζει την Τετάρτη στον Νίγηρα και τελειώνει την Πέμπτη στη Γουινέα Μπισάου, αφού περάσει από τη Νιγηρία.

Στην περίπτωση της Γουινέας Μπισσάου, ο στόχος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών με την επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι να δείξει «την υποστήριξή του στην πρόοδο που έχει επιτύχει η κυβέρνηση σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Όσον αφορά τη Νιγηρία, η ισπανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «είναι ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς παράγοντες και η κορυφαία οικονομία της ηπείρου».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η Ισπανία ασκεί επίσης την προεδρία της γενικής συνέλευσης της Συμμαχίας του Σαχέλ για τρίτη χρονιά και, ως εκ τούτου, θεωρεί τον εαυτό της «έναν ιδιαίτερα ικανό συνομιλητή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» που μοιράζεται με την Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (CEDAO), «με τους ηγέτες της οποίας θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περιοχή.

Η Συμμαχία Σαχέλ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμούς από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε το 2021 το σχέδιο «Africa Focus 2023», με το οποίο επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια καμπή στις σχέσεις με την αφρικανική ήπειρο και να διαφοροποιήσει τη διπλωματική της επιρροή εκτός Ευρώπης, η οποία παραδοσιακά επικεντρωνόταν στη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αφρική.

Το «Africa Focus 2023» θεωρεί τη Νιγηρία, την Αιθιοπία και τη Νότια Αφρική ως «χώρες άγκυρες» και, ως «χώρες προτεραιότητας», τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, την Κένυα, την Τανζανία, τη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα.

«Η Αφρική είναι μια ήπειρος με αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία και κλειδί στην εξωτερική δράση της χώρας μας. Η Ισπανία θέλει να δημιουργήσει σταθερές συμμαχίες με τις αφρικανικές χώρες για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο Pedro Sánchez στις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον Sánchez, «η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι αναμφίβολα» η μεγαλύτερη από αυτές τις κοινές προκλήσεις, στις οποίες πρόσθεσε «την ενεργειακή μετάβαση που συνεπάγεται αυτή η κλιματική έκτακτη ανάγκη», «τις τεχνολογικές εξελίξεις», την επισιτιστική ασφάλεια και τις μεταναστευτικές κινήσεις.

Ο Sánchez βρέθηκε στην Κένυα και τη Νότια Αφρική το 2022, αφού είχε επισκεφθεί τη Σενεγάλη και την Αγκόλα το 2021.

Πατρίκιος Κωστής