Δύο ακόμη θάνατοι από Covid-19 στο Μακάο

Δύο ακόμη θάνατοι από Covid-19 στο Μακάο

Το Μακάο ανακοίνωσε σήμερα το θάνατο δύο ακόμη ηλικιωμένων ανθρώπων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, ανεβάζοντας σε εννέα το συνολικό αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την ασθένεια από την έναρξη της πανδημίας.

Οι δύο ηλικιωμένοι, μια 74χρονη γυναίκα και ένας 83χρονος άνδρας, είχαν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 και πέθαναν την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης για τον Νέο Κοροναϊό.

Ο οργανισμός ζήτησε και πάλι τον εμβολιασμό και την ενίσχυση των πρώτων δόσεων, καθώς το εμβόλιο Covid-19 μπορεί «να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο μόλυνσης, σοβαρής ασθένειας ή θανάτου».

Την Τρίτη, το Μακάο είχε καταγράψει τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με την ασθένεια από τον Ιούλιο, επίσης μια μη εμβολιασμένη 80χρονη γυναίκα με χρόνια ασθένεια.

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση της πολιτικής «μηδενικού Covid» της Κίνας, που ισχύει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι ο μολυσμένος πληθυσμός μπορεί να φτάσει το 80%.

Εννέα θάνατοι και 1.363 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί στην επικράτεια από την έναρξη της πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020. Την Παρασκευή και όπως και στην Κίνα, οι αρχές ανέφεραν ότι θα σταματήσουν να υποβάλλουν στοιχεία για ασυμπτωματικά κρούσματα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης αρχίσει να διανέμει δωρεάν αντιπανδημικά κιτ στον πληθυσμό, με αντιπυρετικά, φάρμακα από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τεστ ταχείας αντιγονικής εξέτασης και μάσκες KN95.

Αλίκη Κωνσταντινίδου