Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που αφορά το Κατάρ

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που αφορά το Κατάρ

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή.

Η έρευνα σχετικά με την υποψία διαφθοράς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά. Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και άλλα τρία άτομα κατηγορήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Βέλγιο στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτη διαφθορά που συνδέεται με το Κατάρ, δήλωσε δικαστική πηγή στη France Télévisions.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δεν έδωσε ονόματα όταν ανακοίνωσε ότι τέσσερα από τα έξι άτομα που συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Επιπλέον, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι της Eva Kaili στις Βρυξέλλες.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» εντός του θεσμικού οργάνου. Η εν λόγω χώρα του Κόλπου είναι το Κατάρ, επιβεβαίωσε δικαστική πηγή στη France Télévisions. Η υπόθεση ξέσπασε μεσούσης της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, σε μια περίοδο κατά την οποία η διοργανώτρια χώρα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να υπερασπιστεί την πολύ επικριθείσα φήμη της ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των εργαζομένων.

Λουκάς Καραδήμος