Μηταράκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της

Μηταράκης: Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της

Ξεκάθαρος για ακόμη μια φορά στις θέσεις της Ελλάδας για το μεταναστευτικό , εμφανίστηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης , από την Πάφο της Κύπρου, στο πλαίσιο της συνόδου των EU MED 5.

Ως «εμπρηστική και αναθεωρητική» χαρακτήρισε τη ρητορική της Τουρκίας ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης , στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης των EUMED 5 που διεξάγεται στην Πάφο της Κύπρου.

Ο κύριος Μηταράκης, υπό τη σκιά των τραγωδιών στη Μεσόγειο προ ολίγων ημερών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 και να ξεκινήσει ελέγχους στα σύνορά της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έφτασε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της».

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα άμεσα προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει πίεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία, ειδάλλως θα συνεχιστούν οι απώλειες ζωών. Ήρθε η ώρα να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι προσηλωμέη όπως αυτό επιβάλεται από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Το 2020 μαζί, θεμελιώσαμε τη συστηματική συνεργασία των MED5, των χωρών που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις έντονες επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής κρίσης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκο Νουρή για την επιτυχή διοργάνωση της 4ης κατά σειρά Διάσκεψης, η οποία αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στα ζητήματα της μετανάστευσης, στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για τη διαχείριση του ακανθώδους αυτού ζητήματος. Η Διάσκεψη ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συντονίσουμε τις εθνικές μας θέσεις, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Λουκάς Καραδήμος