Τεράστια νίκη για τον Ματτέο Σαλβίνι στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην Ούμπρια το Σαββατοκύριακο.
Στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, η υποψήφια περιφερειάρχης της Λέγκα Nτονατέλλα Τεζέι, που στηριζόταν από την Λέγκα αλλά και το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έλαβε το 57% των ψήφων. Ο αντίπαλός της, Βιντέντσο Μπιανκόνι, ο οποίος στηρίχθηκε από τα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν ξεπέρασε το 37%.«Πρόκειται για ιστορική νίκη. Αν άφηναν να ψηφίσει και την υπόλοιπη Ιταλία, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε αμέσως με την γνωστή του έμφαση ο Σαλβίνι.

Σε διάλυση τα 5 αστέρια, τρεμοπαίζουν οι κεντροαριστεροί!

Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ήταν και το πρώτο κράς τέστ για τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση της Ιταλίας, τα 5 αστέρια και τους σοσιαλδημοκράτες. Και δεν πήγε καθόλου καλά για κανέναν από τους δύο. Και οι δύο μαζί πήραν περίπου 37% κάτι που τους άφησε 20 μονάδες πίσω από την νικήτρια των εκλογών.  Σε χειρότερη μοίρα από τους δύο τα “5 Αστέρια” που έπεσαν στο 7,4%.
Και ενώ ο σχεδιασμός των κομμάτων ήταν η συμπόρευση σε εκλογικό επίπεδο, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δείχνει να τον ανατρέπει καθώς δεν επιτεύχθηκε ούτε καν αξιοπρεπής παρουσία.
Κάτι που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και για την κυβερνησή τους, η οποία δεν μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ιστορική ανατροπή
Το μέγεθος της ιστορικής ανατροπής που επετεύχθη αλλά και της πολιτικής επιβεβαίωσης της επιλογής Σαλβίνι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το δίνει με μια σχετική του ανάρτηση ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης, ο οποίος έγραφε πρίν τις εκλογές για αυτές:

Πριν δυο μήνες, βρισκόμουν στην Περούτζια, την πρωτεύουσα της Ούμπρια, και εκείνες τις ημέρες οι κουφιοκεφαλάκηδες φιλελέδες πανηγύριζαν επειδή ο Σαλβίνι την πάτησε και αντί να προκηρυχθούν εκλογές, όπου θα ήταν βέβαιος νικητής, σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση ευρωλιγούρικη, ορθοπολιτική και “Refugees Welcome”. Μάλιστα, κάποιες καθεστωτικές φυλλάδες ανωτιόνταν αν αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Ματέο Σαλβίνι. Έγραφα τότε : “Η Ούμπρια, όπου βρίσκομαι τις τελευταίες μέρες, για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν προπύργιο της Αριστεράς. Από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η Αριστερά ήλεγχε την τοπική κυβέρνηση και τους δήμους και είχε εγκαθιδρύσει ένα πραγματικό καθεστώς στην περιοχή, διορίζοντας χιλιάδες ανθρώπους στο Δημόσιο (η Ούμπρια είναι η περιφέρεια της Ιταλίας με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων). Και όμως, στις ευρωεκλογές του 2019, η “Λέγκα” του Σαλβίνι κέρδισε την πρωτιά με ποσοστό 38,18% , συντρίβοντας το “Δημοκρατικό Κόμμα” (οι διάδοχοι των Κομμουνιστών) που πήρε μόλις 23,98%…Τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία παρατηρείται τέτοια ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση προς τα δεξιά, ακόμη και σε κοινωνικά στρώματα ή περιοχές που δεν θα το περίμενε κάνεις (όπως στην “κόκκινη” Ούμπρια), που η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν θα είναι τίποτε περισσότερο παρά μια παρένθεση, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.