Την πρόθεσή του να πράξει ό,τι περνά από το χέρι του, προκειμένου να διασφαλίσει τα μακεδονικά προϊόντα γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει αλλά τα προβλήματα που προκάλεσε μένουν όρθια στον δρόμο της χώρας προς το αύριο. Όταν μίλησα εδώ τελευταία φορά είχα κρούσει τον κώδωνα κινδύνου. Το ίδιο κάναμε και στη Βουλή. Τόνισα πως δεν υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας για τα προϊόντα της Βορείου Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός τότε με είχε χλευάσει. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είναι μπροστά μας”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι μείζον ζητούμενο είναι η χάραξη μίας συνεκτικής στρατηγικής, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, τουλάχιστον ως προς το οικονομικό σκέλος. “Δυστυχώς, κάθε ημέρα που περνάει είναι μία πρόσθετη δικαίωση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις προχθές, ο κ. Ζάεφ αναγνώρισε μία μεγάλη αλήθεια. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ήταν έτοιμοι να δεχτούν το Μακεδονία σκέτο από το 2015. Από τη δική μου πλευρά, θα κάνω ό,τι μπορώ, για να διασφαλίσω τα μακεδονικά προϊόντα”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής, υπό την εποπτεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα διαμορφώσει μία στρατηγική για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

“Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο συναισθηματικά, ιστορικά, έχουν να κάνουν και με την οικονομία μας”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη “συνεπή, σωστή και εθνικά ωφέλιμη στάση από την πρώτη στιγμή, απέναντι σε μία εθνικά επιζήμια και ιδιαίτερα επικίνδυνη συμφωνία”. Αυτή των Πρεσπών.

“Στην κεντρική Μακεδονία παράγεται το ένα τέταρτο του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Η αύξηση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη κατά 20% από τον εθνικό μέσο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την οικονομία μας, για εμάς. για τον τόπο μας. Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο συναισθηματικά, ιστορικά, έχουν να κάνουν και με την οικονομία μας”, τόνισε.

“Ανησυχούμε όταν βλέπουμε να υπάρχουν διαμάχες μεταξύ προϊόντων από τη Βόρεια Μακεδονία και από τη δική μας Μακεδονία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε άλλο τα μάτια σε αυτό το γεγονός”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. “Δυστυχώς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και αυτό σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Θα δώσουμε πραγματικές μάχες και θέλουμε εκεί και την παρουσία του πρωθυπουργού που έρχεται, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ελπίζω να τον έχουμε πλάι μας σε αυτές τις μεγάλες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε, για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας”, είπε.