Δένδιας: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, προωθώντας μια νεο-οθωμανική ατζέντα

Δένδιας: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, προωθώντας μια νεο-οθωμανική ατζέντα

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων, προωθώντας μια τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα, νεο-οθωμανική ατζέντα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στο συνέδριο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που διοργανώνει στην Κύπρο το ίδρυμα «Γλαύκος Κληρίδης».

«Η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε έχει ουσιαστικά τελματώσει», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που εξακολουθεί να πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αξιών επαναλαμβάνω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Βεβαίως δεν στερούμαι ρεαλισμού, δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση αρχών, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη μόνη λεωφόρο, το μόνο δρόμο των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

«Με αυτό το όραμα, με αυτή την αξιακή αντίληψη θα συνεχίσει να πορεύεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως και η ένταξη της Ελλάδας πριν από δεκαετίες, «επίτευξη μέγιστου στρατηγικού στόχου του ελληνισμού».

Υπενθύμισε πως «ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν υπέβαλε την αίτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, δεν αποσκοπούσε μόνο στην ένταξη σε μια κοινή αγορά, αλλά στην ένταξη σε ένα σύστημα κοινών αξιών». «Το εγχείρημα αυτό εξελίσσεται, δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο πως «παρά τα πολλά του προβλήματα αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ίσως την πιο φιλόδοξη».

Αλίκη Κωνσταντινίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *