Αχτσιόγλου: Σαρωτικός ΦΠΑ και επιδότηση της αισχροκέρδειας σφραγίζουν τον Προϋπολογισμό

Αχτσιόγλου: Σαρωτικός ΦΠΑ και επιδότηση της αισχροκέρδειας σφραγίζουν τον Προϋπολογισμό

Βολές εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφορικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών».

Για «σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια» και «άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά» κάνει λόγο η τομεάχρης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει «το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό «.

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγορεί την κυβέρνηση οτι «εμμένει στην ίδια πολιτική, χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας» κι οτι «φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους».

Όλη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

«Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της.

Την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον Προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%).

Την ώρα που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021.

Την ώρα που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, αφετέρου εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Αποτυπώνεται έτσι επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά.

Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:

  • Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.
  • Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.
  • Κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή».

Αλίκη Κωνσταντινίδου