Σε συναγερμό τα ιδεοληπτικά αριστερά αντανακλαστικά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς, σχολιάζοντας το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ανέφερε ότι «αναδεικνύει ταυτόχρονα την βαθιά ιστορική της αγνοία αλλά και ασύγγνωστη αβελτηρία».

Ο τ. κυβερνητικός εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα ενοχλήθηκε για λογαριασμό ολόκληρης της παρατάξεώς του, καθώς η Υπουργός Παιδείας επέλεξε να μην αναπαράξει αυτό που επί έτη ακούγαμε και από «δεξιούς» υπουργούς: Ότι δηλαδή ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν για την Ελλάδα ένας πόλεμος κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκφράζει την απορία του για το «ολίσθημα» της Υπουργού, καθώς κάτι τέτοια η Αριστερά τα θεωρούσε θεμελιωμένα στη συζήτηση ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου. Και να πει κανείς ότι η Υπουργός έβγαλε κανέναν πύρινο εθνικιστικό λόγο; Απλά άφησε υπονοούμενα για τη μελέτη και διδασκαλίας της ιστορίας και για την «σημασία της εκπαίδευσης στη διατήρηση της εθνικής μνήμης». Κατά τα άλλα, η γνωστή καραμέλα περί ακραίου λαϊκισμού, που μόνο την αριστερά δεν αφορά.

Τι είπε η Κεραμέως

Συγκεκριμένα, το μήνυμα της κας Κεραμέως ήταν το κάτωθι:

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες εκπαιδευτικοί,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν. Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν σήμερα να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να καλλιεργήσει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο.

Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας,

Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Από την πλευρά του κ. Τζανακόπουλου το σύνολο της δήλωσης ήταν:

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Το μήνυμα της υπουργού παιδείας για την 28η Οκτωβρίου αναδεικνύει ταυτόχρονα την βαθιά ιστορική της αγνοία αλλά και ασύγγνωστη αβελτηρία.

Κατά την κα Κεραμέως ο Β´ ΠΠ δεν είχε ξεκινήσει το 1940, στη χώρα δεν εισέβαλαν οι φασίστες του Μουσολίνι, ούτε αργότερα οι Ναζί.

Μακάρι να ζούσαν περισσότεροι από εκείνη τη γενιά σήμερα ώστε να ενημερώνονταν από την Υπουργό Παιδείας ότι δεν πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό αλλά κάποιες αόριστες δυνάμεις βίας και μίσους. Και με κάποιο τρόπο που η ίδια μόνο κατανοεί ο αγώνας τους στέλνει σήμερα μήνυμα κατά του λαϊκισμού.

Πολιτικά υποκινούμενη αλλά και τερατωδώς άστοχη χρήση της ιστορίας με το αποτέλεσμα να γίνεται γκροτέσκο.

Αν η κα Κεραμέως είναι παράδειγμα αριστείας τότε να με συγχωρείτε αλλά προτιμώ την κλήρωση».