Πρώτη φορά στα χρονικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ενωμένα σαν μία γροθιά, για τις διήμερες κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Αθήνα.
Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό.

Στις 12:00 οι Αιγαιοπελαγίτες θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στην Κεντρική Πλατεία της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου επίσης στην Κεντρική Πλατεία.
Την επομένη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος των Αυτοδιοικητικών από τα νησιά στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδώσουν ψήφισμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα συστημικά ΜΜΕ δεν ακούγεται σχεδόν ούτε κουβέντα, αλλά αυτή την στιγμή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου προετοιμάζεται μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα Σχολεία, ο εμπορικός σύλλογος, αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες θα κατεβάσουν ρολά, προκειμένου να υπογραμμίσουν ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση. Ενώ ακόμη και οι αστυνομικοί συμπαρίστανται στις κινητοποιήσεις. Οι διοργανωτές και αυτοί που επί χρόνια προσπαθούν να αποτρέψουν την ισλαμοποίηση του νησιού τους και την μετατροπή τους σε εξωτική μειονότητα “λευκών χριστιανών ελλήνων” ελπίζουν ότι το νησί θα “βουλιάξει”. Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Η “μαύρη τρύπα” του μεταναστευτικού

Οι εύηχες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν εφαρμοσθεί ενώ οι ροές αυξήθηκαν με αποτέλεσμα οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού να έχουν πάρει το μονοπάτι της μετατροπής τους σε… μειονότητα στα ίδια τους τα χωριά. Οι μετακινήσεις-μετεγκαταστάσεις αλλοδαπών στην ηπειρωτική χώρα όχι μόνον δεν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς αυτοί που φθάνουν είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν αλλά αντιθέτως το εξαπλώνουν σε μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή.

Εγκαταλελειμμένοι στην πράξη – παρά τις προσπάθειες να αγορασθεί η σιωπή τους με εξαγγελίες για βελτίωση των “υποδομών – από το ελληνικό κράτος οι νησιώτες μας έχουν μετατραπεί σε παρατηρητές της καταστροφής της ζωής τους από αυτούς που θεωρούν ότι η μετανάστευση είναι “δικαίωμα”, υπογράφοντας σχετικές συνθήκες όπως αυτή του Μαρακές.

Τα mea culpa του πρωθυπουργού, η επαναδημιουργία υπουργείων γίνεται αντιληπτό ότι αποτελούν παρελκυστικές τακτικές καθώς δεν υπάρχει η θέληση να αλλάξει ριζικά η πολιτική. Οι “διορθωτικές κινήσεις” που ανακοινώνονται όμως δεν επαρκούν πια για να κατευναστεί η οργή των κατοίκων, οι οποίοι νοιώθουν προδομένοι από το επίσημο κράτος. Πώς να πεισθούν άραγε ότι θα λειτουργήσουν τα “κλειστά κέντρα κράτησης” που αποτελουν το “μεγάλο όπλο” της κυβέρνησης όταν η χωρητικοτητά τους δεν χωράει ούτε καν αυτούς που είναι ήδη στα νησιά τους; Πώς να πεισθούν για τις 10.000 επιστροφές που ισχυρίζεται ότι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση και που σημαίνουν 880 επιστροφές τον μήνα όταν μέχρι στιγμής έχουν επιστραφει 11 μετανάστες; Και αυτό επειδή η Τουρκία θέλησε να συνεργασθεί, κατάσταση αμφίβολη όσον αφορά στο μέλλον εφόσον και οι αριθμοί μεγαλώσουν.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο οι πολίτες αποφασίζουν να κινητοποιηθούν με την συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Του τόσο πολυδιαφημισμένου αυτού θεσμού, ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται ανάλογα με το πόσο “υπάκουος” είναι από την κυβέρνηση η οποία έχει επαφές μόνον με όσους θεωρεί φίλα προσκείμενους. Και κατά περίεργη σύμπτωση, αυτούς που αντιμετωπίζει αν μη τι άλλο επιφυλακτικά η κυβέρνησης αντιμετωπίζει ως εχθρούς και η συριζαϊκη αριστερά που τους κατηγορεί με τα … γνωστά της κόλπα.

Γιατί όσο και εάν η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι κατανοεί το πρόβλημα, όσο και εάν αποφεύγει τις επιθέσεις κατά των κατοίκων στην ουσία η πολιτική της -μέχρις στιγμής – δεν διαφέρει καθόλου από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις τοπικές κοινωνίες τουλάχιστον.

Τα αιτήματα

Όμως τι ακριβώς ζητούν οι νησιώτες μας; Θέλουν απλά να αδειάσουν τα νησιά; χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο; Όχι, δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε τα αιτήματα, όπως αυτά εκφράζονται από την δημοτική παράταξη “Ελεύθεροι Πολίτες” της Μυτιλήνης.

1. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ και όχι απλά φύλαξη. Φύλαξη είναι αυτό που γίνεται τώρα, δηλ. εντοπισμός (εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων) και «διάσωση».
2. Επιτάχυνση των απελάσεων και ΟΧΙ επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Οι περισσότεροι δεν είναι πρόσφυγες, αλλά ούτε έχουν τα δικαιώματα του μετανάστη, διότι εισήλθαν χωρίς έγγραφα και δικαιολογητικά, ούτε μπορούν να αποδείξουν ότι διώκονται στις χώρες τους.
3. Μαζική αποσυμφόρηση του νησιού, με απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των 1 & 2.
4. ‘Αμεσο κλείσιμο της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ δομής του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ από τον Δήμο.
5. Κλείσιμο ΟΛΩΝ των υπολοίπων δομών (ΜΟΡΙΑ, ΠΙΚΠΑ, δομές σε αστικό ιστό, διαμερίσματα κλπ.)
6. Πλήρης εφαρμογή του νόμου σε θέματα προστασίας της περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών.
7. Αμεσος έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη, με άμεση απέλαση ή κλείσιμο των παράνομων, καθώς και αυτών που δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.
8. Ενίσχυση υποδομών υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ του αγώνα ΜΕΤΑ την κινητοποίηση, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και οργάνωση, προτείνουμε:
1. ΑΜΕΣΗ συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής Αγώνα και καθορισμός Γενικού Συντονιστή (υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Περιφέρειας)
2. Επιχειρησιακή υπαγωγή όλων των ΜΚΟ και της Υπατης Αρμοστείας στο Γενικό Συντονιστή.
3. Εισήγηση-Απαίτηση για τον πλήρη Επιχειρησιακό έλεγχο των συνόρων και ακτών απόβασης από τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Φρουράς (ΑΔΦ) του νησιού (συγκρότηση Μεικτού Κέντρου Επιχειρήσεων). Η FROΝΤEX να είναι υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΑΔΦ.
Για τα παραπάνω απαιτούνται ΣΥΝΕΧΕΙΣ πρωτοβουλίες και λήψη δυναμικών αποφάσεων.Η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.