Μα καθυστέρηση αρκετών ωρών και κατόπιν εορτής το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τελικά την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη. Τα ερωτηματικά παραμένουν ωστόσο μεγάλα και σίγουρα δεν επιβεβαιώνονται οι ελπίδες όσων πίστεψαν ότι η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται πιο ενεργή σε επίπεδο διπλωματίας.

Τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ναι μεν προάγουν σε πρώτο βαθμό τις ελληνικές θέσεις εν όψει της συμφωνίας Τουρκίας και των Τζιχαντιστών της Λιβύης, όμως γίνεται διακριτή και μία διάθεση συμβιβασμού έναντι της αντίπαλης πλευράς του Χαφτάρ, των Ισλαμιστών του Σαράτζ. Αυτό μας θυμίζει και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από πλευράς Ε.Ε. και κυρίως της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίες δεν δείχνουν διάθεση απόκλισης από τη μέχρι τώρα γραμμή που θέλει τους Τζιχαντιστές να έχουν την εύνοια της διεθνούς κοινότητος.

Η Ελλάδα δείχνει να θέλει να παίξει έναν ρόλο, δεν επιδεικνύει ωστόσο καμία διάθεση πρωτοβουλίας, αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως αγγελιοφόρος της Γερμανίας. Σίγουρα, είναι θετικό ότι ο Χαφτάρ, ιδιαιτέρως δημοφιλής στις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κερδίζει με αυτόν τον τρόπο μία νομιμοποίηση, πολύ φοβούμαστε όμως ότι αυτή δε θα καταστεί αρκετή ώστε οι Τζιχαντιστές να βγουν από το κάδρο.

Το ανωτέρω δε θα είχε ιδιαίτερη σημασία, αν δεν έδινε παράταση στη γκριζοποίηση του καθεστώτος των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που σίγουρα δεν εξυπηρετεί σε τελική ανάλυση το εθνικό μας συμφέρον και σίγουρα δίνει μία ανάσα ανακούφισης στην Τουρκία, η οποία εχθές επικύρωσε τη συμφωνία με τον Σαράτζ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar.

Στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχ., καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.