Τζέιμς Μποντ: Μετάλλαξη σε Αφρο-βρετανίδα (video)

0
314

Η ορθοπολιτική μανία κατάργησης των στερεοτύπων, χάριν μίας επίπλαστης διαφορετικότητος, που μόνο τη διαφορετικότητα έχει εν τέλει ως θύμα, κτύπησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την έβδομη τέχνη. Μετά τον μαύρο Αχιλλέα, τους Αφρικανούς Αρχαίους, τον Αφροαμερικανό Τζάνγκο, το απόλυτο στερεότυπο του λευκού, αρρενωπού πράκτορα 007, Τζέιμς Μποντ, δέχεται πολλαπλά κτυπήματα από τον ισοπεδωτισμό της πολιτικής ορθότητας.

Ο θρυλικός Τζέιμς Μποντ, που τα τελευταία χρόνια ενσαρκωνόταν από τις ερμηνείες του Άγγλου Ντάνιελ Κρεγκ αντικαθίσταται από την Αφροβρετανίδα Λασάνα Λιντς. Οι παραγωγοί της γνωστής σειράς ταινιών, εμπνευσμένης από τα κείμενα του Ίαν Φλέμινγκ, που ανέδειξε καλλιτέχνες, όπως ο Σον Κόνερι, ο Ρότζερ Μουρ, ο Τίμοθι Ντάλτον και ο Πιρς Μπρόσναν, έκριναν ότι δε θα ήταν φρόνιμο να προβούν σε αυτή τη «μετάλλαξη» δυναμικά, εμφανίζοντας τη νέα εκλεκτή τους από το πουθενά.

Αφού μέτρησαν τις αντιδράσεις και προηγηθείσης της παραιτήσεως του προηγουμένου σκηνοθέτη, προχώρησαν στην ανακοίνωση της προβολής. Στο τρέιλερ της ταινίας (βλ. βίντεο), η οποία θα βγει στις αίθουσες τον Απρίλιο, εμφανίζεται ο Ντάνιελ Κρεγκ, με ελάχιστη παρουσία της νέας πρωταγωνίστριας, η οποία έγινε γνωστή, ενσαρκώνοντας το ρόλο της Μαρία Ραμπό στην ταινία Κάπτεν Μάρβελ.

Στα στιγμιότυπα, που δε δείχνουν να προσελκύουν τον αναμενόμενο αριθμό ενδιαφερομένων, βλέπουμε τον Μποντ να συναντά την αντικαταστάτριά του, τη Νόμι, η οποία του λέει: «Ο κόσμος προχώρησε, κυβερνήτη Μποντ. Μου κόβεις το δρόμο και θα σου ρίξω μια σφαίρα στο γόνατο. Αυτό που δουλεύει.»

Εύλογα γεννώνται οι συνειρμοί για έναν νέο κόσμο, όπου μία νέα τάξη, επιχειρεί την αντικατάσταση των γηγενών, πατριαρχικών, αλλά και γερασμένων κοινωνιών της Δύσεως, χάριν διαφόρων σχεδίων, που για κάποιους ανήκουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και για άλλους αποτελούν το παρασκήνιο όσων καθημερινά μας σοκάρουν και μας κάνουν να νιώθουμε ανασφαλείς και ευάλωτοι.

Ακόμη και ο τίτλος «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ» (No Time to Die) θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διαφόρους τρόπους.