Κλιμακώνουν τις λεκτικές – προς το παρόν – προκλήσεις τους οι Τούρκοι, με εμπρηστικές δηλώσεις, άλλοτε σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, άλλοτε με την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νήσων και την ΑΟΖ και άλλοτε με μελανά σημεία της πρόσφατης ιστορίας, που εγείρουν οργή και αγανάκτηση στον ελληνικό λαό.

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσώι, επ’ αφορμή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακροπόλεως για τα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων». Θυμίζουμε ότι στη εκδήλωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην τουρκική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «φιλοτεχνεί χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά και υπογράφει άκυρα χαρτιά που τα αποκαλεί διμερείς συμφωνίες». Αυτό, σε συνδυασμό με τη θεματολογία της εκδηλώσεως, καθώς και το γεγονός ότι την ίδια ημέρα η Ελλάδα είχε απελάσει το Λίβυο Πρέσβη, εξόργισε την τουρκική πλευρά.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Χακίμ Ακσώι, εξαντλώντας κάθε έννοια προκλητικότητος, δε δίστασε να επικαλεστεί την καταστροφή της Σμύρνης και τους διωγμούς του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Παρακάτω η ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, σε εκδήλωση με τίτλο ‘6η Διεθνής Διάσκεψη για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας’, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης προέβαλε αβάσιμες, ψευδείς και συκοφαντικές αξιώσεις εις βάρος της ιστορίας μας.

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχνάει ότι την πετάξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου για την Ανεξαρτησία μας, πρέπει να δει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία ορίζει η Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η Επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών διεπίστωσε τότε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία.

»Καλό είναι ο Έλληνας ηγέτης να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία του και τον καλούμε να οικειοποιηθεί τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας.»