Κατρούγκαλος: Ορθώς διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις ο Δένδιας – Το κενό στρατηγικής παραμένει

Κατρούγκαλος: Ορθώς διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις ο Δένδιας – Το κενό στρατηγικής παραμένει

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εκτίμησε ότι ο Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατύπωσε ορθά και ως όφειλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση απέκτησε ξαφνικά τη στρατηγική, την οποία στερείται όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι αναγκαίο να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων, όχι να απαντάμε απλώς στις τουρκικές θέσεις και προκλήσεις.

Απέτυχε να εξασφαλίσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από την έναρξη των διερευνητικών, ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας και κυρώσεων που θα πίεζε την Τουρκία να συζητήσει έντιμα, χωρίς προκλήσεις και με πλαίσιο το διεθνές δίκαιο, την διαφορά μας. Απουσιάζει όμως και από την διαμόρφωση της θετικής ατζέντας, ακόμη και σε τομείς, όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό όπου έχουμε άμεσα και καίρια συμφέροντα. Απουσίασε την κρίσιμη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2020 που άρχισε ο ευρωτουρκικός διάλογος και τώρα στέλνει μηνύματα στην Τουρκία μόνο μέσω ευρωπαίων εταίρων και θεσμών, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.»

Το κενό αυτό στρατηγικής επιτρέπει στην Τουρκία να ορίζει τις διμερείς σχέσεις στη βάση της δικής της ατζέντας. Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε στρατηγική και σχεδιασμός, οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοικτοί και τα μεγάλα θέματα, όπως το Κυπριακό, συζητούνταν με την προοπτική επίλυσης τους, όχι απλώς της μετάθεσης τους στο μέλλον. Παρατήρησε στη συνέχεια ότι και στο παρελθόν υπήρξαν «διαφορετικές αποχρώσεις σε όσα λέει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως, για τη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «θαλάσσιες ζώνες» ενώ ο ΥΠΕΞ για «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή αποκλειστικά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Και επίσης, όταν υπήρχαν οι συνεχείς προσβολές των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από το ORUC REIS, το ΥΠΕΞ, σημείωνε ότι γινόταν παραβίαση της υφαλοκρηπίδας ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε μη οριοθετημένη θαλάσσιας περιοχή.

Παναγιώτης Βουκελάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *