Αντιδράσεις και εντός των τειχών του κυβερνώντος κόμματος προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα POLITICO. Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να κρατήσει ισορροπίες, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να κάνει χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».

Κι αυτό, την ίδια στιγμή που γείτων χώρα είναι αυτή που έχει λαμβάνειν από την τήρηση της Συμφωνίας και δε χάνει ευκαιρία να την παραβαίνει λεκτικά αλλά και πρακτικά. Ως γνωστόν, το κράτος των Σκοπίων εποφθαλμιά ότι ύστερα από την «επίλυση» του ονοματολογικού θα μπει σε ενταξιακή τροχιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στο POLITICO ανέφερε:

«…πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας…»

«Σκληρή γλώσσα» και έναντι της Αλβανίας

Την ίδια στιγμή, ο φιλοκυβερνητικός τύπος προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις, εστιάζοντας στο τάχα απειλητικό ύφος του πρωθυπουργού έναντι των γειτόνων μας. Γιατί δεν είναι φυσικά μόνον τα Σκόπια που επιθυμούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. αλλά και η Αλβανία.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος, ο κ. Μητσοτάκης απήτησε την «καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητος στην Αλβανία», λες και υφίσταται η παραμικρή προστασία. Υπενθυμίζουμε δε, ότι η απαίτηση αυτή είχε εκφραστεί από τον πρωθυπουργό και κατά τη φετινή ΔΕΘ.

Θα αντέξει ο τσαμπουκάς μέχρι το Μνημόσυνο Κατσίφα;

Την ίδια στιγμή, προετοιμάζονται εξορμήσεις Ελλήνων πατριωτών προς τις Βουλιαράτες για το ετήσιο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος εξετελέσθη πέρσι από Αλβανούς αστυνομικούς, υπερασπιζόμενος την Ελληνική σημαία.

Αναρωτιόμαστε ειλικρινά, εάν ο «τσαμπουκάς» που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει έναντι των γειτόνων μας θα αντέξει μέχρι την 28η Οκτωβρίου ή θα στερέψει εγκαίρως, προς αποφυγήν εκφράσεων πατριωτισμού, τις οποίες το στενό επιτελείο του μάλλον αποστρέφεται.