Τα τελευταία πέντε χρόνια στα διεθνή πρωτοσέλιδα κυριάρχησε το Ισλαμικό Κράτος. Τον Ιούνιο του 2014, ο Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι ανακηρύχθηκε Χαλίφης και κυριάρχησε σε ένα ενιαίο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ με συνολικά δέκα εκατομμύρια κατοίκους.

Υπό την ηγεμονία του το Ισλαμικό Κράτος διέπραξε πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, τις περισσότερες εκ των οποίων στην Ευρώπη. Από τον Μάρτιο, το Χαλιφάτο θεωρείται ηττημένο. Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του και πλέον επιχειρή εξασθενημένο στο «παρασκήνιο».

Διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το συνολικό αριθμό των θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους μέχρι σήμερα θεωρούνται ακόμη και ύστερα από πέντε χρόνια δράσεως μάλλον ελλιπή. Αρκετά έγκυρος θεωρείται ωστόσο ο αριθμός των νεκρών που παραθέτει η «Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Τρομοκρατίας» (Global Terrorism Database – GTD) του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Σ’ αυτήν συγκεντρώθηκαν τα θύματα μέχρι και το περασμένο έτος. Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική έκθεση, σκότωσαν:

  1. Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ: 4.414 ανθρώπους
  2. Το Ισλαμικό Κράτος: 43.411 ανθρώπους
  3. Λοιπές συγγενείς ομάδες: 8.815 ανθρώπους

Συνολικά, πρόκειται για 56.640 νεκρούς.

Η πρόσφατη ιστορία της ισλαμικής τρομοκρατίας

Πιο συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος ιδρύθηκε μετά την Αμερικανική Εισβολή του 2003, ως το ιρακινό τμήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα. Στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε η ομάδα αυτή, λόγω της στρατιωτικής της ισχύως αυτονομήθηκε συνειδητά από την μητρική οργάνωση. Μετά την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 από μονάδες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων ακολούθησε σύγκρουση με το διάδοχό του, Αϊμάν Αζ-Ζαουαχίρι.

Πολλές περαιτέρω τρομοκρατικές οργανώσεις στον ισλαμικό κόσμο ορκίστηκαν πίστη, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στον Αλ-Μπαγκντάντι το 2014. Κυρίως στη Λιβύη, στο Σινά, στο Αφγανιστάν και στην Υεμένη. Ακόμη και η Μπόκο Χαράμ διεκήρυξε την αδελφοποίησή της με το Ισλαμικό Κράτος – ωστόσο, η ομάδα παρέβη τη Δήλωση Αλληλεγγύης καθώς συμετείχε πολύ πριν το 2014 σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νιγηρία και εξαιτίας αυτού δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη δράση της ομάδος.

Η στατιστική παραθέτει τόσο εχθροπραξίες και συγκρούσεις όσο και κτυπήματα. Ο αιματοβαμμένος αριθμός εντούτοις, κινείται πιθανότατα σε υψηλότερα επίπεδα. Στο διάστημα μεταξύ 2013-2018 πέθαναν στο Ιράκ και στη Συρία 18.263 άνθρωποι από τρομοκρατικές επιθέσεις, των οποίων την ευθύνη δεν ανέλαβε κανείς. Η πλειονότητά τους, δεν μπορεί παρά να παραπέμπει στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς αυτό ευθύνεται για το 89% των κτυπημάτων που έχουν διαλευκανθεί.

Αβέβαιος ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων

Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για όλα τα κτυπήματα και η GTD δεν έχει προσεγγίσει τον αριθμό των θυμάτων για καθένα από αυτά. Πέραν αυτού, έχουν καταμετρηθεί οι εκτελεσθέντες αιχμάλωτοι, αλλά όχι οι εκτελεσθέντες άμαχοι. Παρά τις στρατιωτικές του ήττες, το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε το 2019 πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, κατά τις επιθέσεις το Πάσχα στη Σρι Λάνκα με 250 περίπου νεκρούς και μία επίθεση κατά την τέλεση ενός γάμου στο Αφγανιστάν με περίπου 100 νεκρούς. Ο τελικός αριθμός θα προσδιοριστεί μέσα στο 2020. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του Ισλαμικού κράτους ξεπερνάει σε κάθε περίπτωση τις 60.000, αν όχι τις 70.000.