Τη μεγαλύτερη έως σήμερα διακρατική αμυντική συμφωνία επισφράγισαν Ελλάδα και Ισραήλ

Τη μεγαλύτερη έως σήμερα διακρατική αμυντική συμφωνία επισφράγισαν Ελλάδα και Ισραήλ

Τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα περιλαμβάνει η μεγαλύτερη έως σήμερα διακρατική αμυντική συμφωνία -ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων- που επισφραγίστηκε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επισημαίνει την Κυριακή σε σχετική ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Στα πρότυπα της Ακαδημίας της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, το ελληνικό διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο θα εξοπλιστεί με δέκα Μ-346 εκπαιδευτικά αεροσκάφη παραγωγής της ιταλικής εταιρείας Leonardo, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post που σημειώνει ότι η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι η Elbit Systems θα παράσχει εξαρτήματα για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των παλαιότερων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, θα παράσχει εκπαίδευση, προσομοιωτές και διοικητική μέριμνα.

Η συμφωνία είναι χρόνικης διάρκειας 22 ετών και μελλοντικά θα εξεταστούν περαιτέρω τομείς συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας και της ελληνικής πλευράς. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, έχει δηλώσει σχετικά πως «αυτή η συμφωνία συνεργασίας έγκειται στην υπεροχή της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ». Η αμυντική συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 16 Απριλίου από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχο Θεόδωρο Λάγιο (ε.α) και τον διευθυντή Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς. Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, σμήναρχος Γιόσι Πίντο, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elbit Systems Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς και ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Βασίλης Μπαλατσός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *