Νέα έρευνα δείχνει ότι οι υποστηρικτές του BREXIT στο Εργατικό Κόμμα σκέφτονται πολύ σοβαρά να στραφούν προς το BREXIT PARTY του Νάιτζελ Φάρατζ και όχι στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον. Αυτό ενισχύει τις φωνές που καλούν τον ηγέτη των Τόρις να προβεί σε εκλογική συνεργασία με τον Φάρατζ για να διασφαλισθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πιέζει παρατεταμένα τον Μπόρις Τζόνσον για μία προεκλογική συμφωνία «ανακοχής», κατά την οποία το BREXIT PARTY δε θα διεμβολίσει τους Συντηρητικούς στις Περιφέρειες που έχουν ή διεκδικούν τα ινία. Συγχρόνως, οι Τόρις θα αφήσουν στο κόμμα του Φάρατζ την πρωτοβουλία στις φτωχότερες εργατικές περιοχές, όπου το BREXIT PARTY είναι ο μόνος τρόπος να μην μπορέσουν οι Εργατικοί να επωφεληθούν από τη δυσαρέσκεια που γέννησε η ασυνέπεια των Συντηρητικών ως προς το BREXIT.

Οι εκλογές στο Πίτερσμπρο έδειξαν τον κίνδυνο

Παρ’ ότι, ωστόσο, ο ηγέτης του BREXIT PARTY δείχνει πρόθυμος να τραβηχτεί από τις περιοχές όπου το συντηρητικό κόμμα έχει το προβάδισμα, η ηγεσία των Τόρις δε δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω εκεί που επικρατούν ως τώρα οι Εργατικοί και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία ελπίδα. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να στερήσει την πρώτη θέση από το BREXIT PARTY σε πιθανές εκλογές, όπως συνέβη πρόσφατα σε επαναληπτικές εκλογές στο Πίτερσμπρο.

Δε διασπάται ως εκ τούτου μόνον το εργατικό κόμμα, αλλά και η ψήφος των Brexiteers, πολλοί εκ των οποίων θα ψήφιζαν Συντηρητικούς μόνο σε περίπτωση συνεργασίας τους με το BREXIT PARTY.

Περίπου 40% των ακραιφνών υποστηρικτών του BREXIT στο Εργατικό Κόμμα δίνουν πιθανότητες 6 προς 10 να υποστηρίξουν το BREXIT PARTY, ενώ εκείνοι που σκέφτονται να υποστηρίξουν τους Τόρις μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 12%.

«Αυτά είναι μικρά νούμερα αλλά θα μπορούσαν να κάνουν όλη τη διαφορά», παρατηρεί ο Μάθιου Γκούντγουϊν, ένας ακαδημαϊκός ερευνητής που τα τελευταία χρόνια έχει καταπιαστεί με το BREXIT και την άνοδο του εθνο-λαϊκισμού.

«Η άρνηση του Τζόνσον να κάνει μία συμφωνία με τον Φάρατζ μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα αποτελέσματα των εκλογών».

Συνέπειες της ανένδοτης στάσεως του Μπόρις Τζόνσον

Όντως, αν οι Τόρις συνεχίσουν να αρνούνται να κάνουν στην άκρη σε περιφέρειες όπου ούτως ή άλλως αποκλείεται να κερδίσουν, αλλά στις οποίες το BREXIT PARTY μπορεί, μπορεί αυτό να παρερμνηνευθεί ως κλίση ως προτίμηση των υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε. Μπορεί να θεωρηθεί ότι οι Συντηρητικοί προτιμούν στα έδραμα του Κοινοβουλίου Εργατικούς, υποστηρικτές του BREMAIN αντί για τους μαχητές της εξόδου του BREXIT PARTY. Η καυτή πατάτα είναι στα χέρια του Τζόνσον με τη δέσμευσή του για έξοδο από την Ε.Ε. να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Τα ευρήματα της εν λόγω ερεύνης κινητοποίησαν τον Συντηρητικό βουλευτή και πρώην Υπουργό Εξόδου από την Ε.Ε. Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ηγείται της ομάδος βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ERG (European Research Group), η οποία τάσσεται υπέρ του BREXIT. Ο Μπέικερ δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει απόλυτη στήριξη σε μία συνεργασία με το Φάρατζ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ

Από την πλευρά του ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωνε στο Twitter ότι «το BREXIT είναι σπουδαιότερο από κάθε μικροπρεπή και φραξιονιστική κομματική αφοσίωση».