Ο γνωστός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ επιβιβάστηκε στο διασωστικό OPEN ARMS, το οποίο βρίσκεται στη Μάλτα προσπαθώντας να αποβιβάσει 160 λαθρομετανάστες. Η Μάλτα δέχεται να αποβιβαστούν μόνον οι 39 εξ’ αυτών, οι οποίοι περισυνελέγησαν στα χωρικά της ύδατα, ισχυριζόμενη ότι για τους υπολοίπους δεν είναι αρμόδια ούτε φέρει κάποια ευθύνη. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι 121 λαθρομετανάστες βρίσκονται στο πλοίο ήδη εδώ και εννέα ημέρες.

Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ «επιθεώρησε» το πλοίο και τους επιβαίνοντες σε αυτό, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αναφέρθηκε στην αλλόκοτη κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική και στα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που προέρχονται από την Κεντρική και τη Νότιο Αμερική. Δήλωσε μάλιστα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να απογυμνώσει τους Αμερικανούς από τον ανθρωπισμό τους.

Την ίδια στιγμή στη Μεσόγειο, λόγω της καλοκαιρίας υπάρχει έντονη κινητικότητα και μεγάλη αύξηση των λαθρομεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο διασωστικό πλοίο, το νορβηγικό Viking Star που πλέει για λογαριασμό της γαλλικής ΜΚΟ «SOS MEDITERRANEE» και της ΜΚΟ «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», περισυνέλεξε από λαστιχένια βάρκα στα ανοικτά της Λιβύης 80 εφήβους από τις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες, κυρίως από το Σουδάν.

Σταθερή στη θέση της παραμένει η Ιταλία του Σαλβίνι

Η Ιταλία, η οποία, ως γνωστόν, εδώ και ένα χρόνο ασκεί πολύ σκληρή πολιτική απέναντι στη λαθρομετανάστευση, αρνείται διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού και Υπουργού Εσωτερικών της Ματέο Σαλβίνι να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που επιβαίνουν στα πολυάριθμα διασωστικά της Μεσογείου.

Ο Ματέο Σαλβίνι μάλιστα, λόγω του ότι το VIKING STAR είναι νορβηγικών συμφερόντων, απέστειλε προειδοποίηση στους Νορβηγούς, η οποία λέει:

«Η Ιταλία δε δεσμεύεται νομικά ότι ούτε υποχρεούται να δεχθεί λαθρομετανάστες και αγνώστων στοιχείων μετανάστες που βρίσκονται στο OCEAN VIKING.»

Απαντώντας στις εκκλήσεις του Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ματέο Σαλβίνι έγραψε στο Twitter:

Επειδή οι φίλοι του από τις ΜΚΟ έχουν 180 μετανάστες στο πλοίο, είμαι βέβαιος ότι ο γενναιόδωρος εκατομμυριούχος θα τους φιλοξενήσει όλους στις βίλες του. Κάνω λάθος;;;