Ο «Σύρος πρόσφυγας» που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, αφού πρώτα πετσόκοψε έναν άνδρα μέχρι θανάτου με ένα ξίφος στη μέση του δρόμου και υπό τα βλέμματα δεκάδων ανθρώπων, χρησιμοποιούσε πλαστό διαβατήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής KRONEN ZEITUNG, ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ο 28χρονος Ισά Μ., ο οποίος παρίστανε τον Σύρο, όταν το 2015 έφτασε στη Γερμανία από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ωστόσο, ο Ισά Μ. δεν έχει γεννηθεί στη Συρία αλλά στην Ιορδανία.

Η στυγερή δολοφονία που έλαβε χώρα στη Στουτγάρδη την περασμένη εβδομάδα, βιντεοσκοπήθηκε κατά την τέλεσή της και σε κάποια στιγμιότυπα ακούγεται ο Ισά Μ. να λέει στο θύμα του: «Τι έστειλες στο Βερολίνο;» Αυτό ενίσχυσε τις υποψίες ότι η δολοφονία είχε κάτι να κάνει με την πλαστή ταυτότητα του δράστη, η οποία μάλλον αποκαλύφθηκε από το θύμα, Βίλχελμ Λ.

Ένας άνδρας που διατηρούσε φιλικές σχέσεις και με το δολοφόνο αλλά και με το θύμα του, ενίσχυσε περαιτέρω αυτή την άποψη, λέγοντας ότι το θύμα Βίλχελμ Λ. είχε ενημερώσει τις γερμανικές αρχές σχετικά με την πλαστή ταυτότητα του Ισά Μ. που χρησιμοποιήθηκε για να μπορέσει να αιτηθεί ασύλου.

Ο αδελφός του Ισά Μ. έχει επίσης αναφέρει ότι ο αδελφός του αγόρασε πλαστό διαβατήριο στην Τουρκία, το οποίο τον εμφάνιζε να έχει γεννηθεί στη Ντάρα της Συρίας. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο Ισά Μ. έχει γεννηθεί στην Ιορδανία.

Οι Γερμανοί έδωσαν άσυλο το 2016 ακόμη και σε όσους είχαν πλαστά διαβατήρια

Τα πλαστά συριακά διαβατήρια αποτελούν μεγάλο ζήτημα για τις γερμανικές αρχές από την εποχή της κλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης το 2015. Οι γερμανικές αρχές εμφανίζονται αδύναμες στο να σταματήσουν τις δεκάδες χιλιάδες αιτημάτων για άσυλο, που γίνονται με πλαστά συριακά διαβατήρια, αναφέρει η βρετανική DAILY MAIL.

Οι γερμανικές αρχές, μάλιστα, παραδέχονται ότι το 2016 είχαν επιτρέψει ακόμη και σε λαθρομετανάστες με πλαστά έγγραφα, παρ’ ότι γνώριζαν για την πλαστότητά τους, να παραμείνουν στη χώρα υπό το καθεστώς του ασύλου.

Κίνητρο η εκδίκηση επειδή «τον έδωσε» ο συγκάτοικός του

Μέχρι και την φρικιαστική δολοφονία, ο Ισά Μ. ζούσε μία μάλλον κανονική ζωή. Είχε γνωρίσει μία γυναίκα αραβικής καταγωγής που ζούσε στη Γερμανία και την οποία παντρεύτηκε με τον Ισλαμικό Νόμο. Αργότερα όμως, οι δύο τους χώρισαν, καθώς αυτός τη χτυπούσε.

Αφού μετακόμισε στη Στουτγκάρδη, δούλεψε στα MCDONALDS όπου συνάντησε το θύμα, με το οποίο συγκατοίκησαν. Ο Ισά Μ. φέρεται να είπε στον αδελφό του ότι ο συγκάτοικός του τού είχε κάνει τη ζωή του κόλαση και ότι σκόπευε να του κάνει ακριβώς το ίδιο.

Η δολοφονία αυτή είναι η πιο πρόσφατη που διαπράχθηκε στη Γερμανία από μετανάστη και έρχεται μόλις μέρες μετά τη δολοφονία ενός οκτάχρονου παιδιού που σπρώχτηκε στις γραμμές ενός κινούμενου σιδηροδρόμου από έναν Βορειοαφρικανό μετανάστη.