Ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, απείλησε τη Γερμανία με μερική αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ. «Είναι πραγματικά προσβλητικό, να περιμένει κανείς, ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα συνεχίσει να πληρώνει περισσότερους από 50.000 Αμερικανούς στη Γερμανία και οι Γερμανοί να συνεχίζουν να διαθέτουν το εμπορικό τους πλεόνασμα αποκλειστικά για οικείους σκοπούς», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκρενέλ.

Τους περασμένους μήνες υπήρξε μία περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της γερμανικής κυβερνήσεων. Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του νατοϊκού στόχου του 2%. Αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να δαπανήσει το 2% του ακαθάριστου εθνικού της προϊόντος για την Άμυνα. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,2%.

Η δήλωση αυτή του Πρέσβη των ΗΠΑ προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοκοινωνιστών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Αμερικανίδα πρέσβης στην Πολωνία, Ζορζέτ Μοσμπάχερ, πρότεινε τη μετακίνηση των Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία. «Η Πολωνία εκπληρώνει την υποχρέωση του 2% στις δαπάνες της για την Άμυνα. Η Γερμανία δεν το κάνει. Θα ήταν χαρά για εμάς, αν τα αμερικανικά στρατεύματα έρχονταν στην Πολωνία», σημείωσε στο Twitter.

Προ μίας μόλις εβδομάδος, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για συμμετοχή της Γερμανίας σε αμερικανική αποστολή στον Περσικό Κόλπο. Ως σκοπό της αποστολής οι Αμερικανοί είχαν αναφέρει την προστασία πετρελαιοφόρων από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.