Αρχική Κόσμος Ευρώπη Αύξηση εσόδων από εκκλησιαστικούς φόρους στη Γερμανία αλλά…

Αύξηση εσόδων από εκκλησιαστικούς φόρους στη Γερμανία αλλά…

0
195
Ο καθολικός καθεδρικός ναός της Κολωνίας
Ο καθολικός καθεδρικός ναός της Κολωνίας

Παρά τη μείωση των μελών τους οι δύο μεγάλες Εκκλησίες της Γερμανίας είδαν το 2018 τα έσοδά τους να αγγίζουν νέο ρεκόρ. Συγκέντρωσαν μαζί περί τα 12,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 2,7%.

Η Γερμανική Καθολική Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε στις 8 Αυγούστου τα έσοδά της μέσω σχετικού φυλλαδίου. Σύμφωνα με αυτό, τα έσοδά της τον περασμένο χρόνο έφτασαν τα 6,64 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,3% έναντι του 2017. Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας είχε δημοσιεύσει τις στατιστικές της από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις οποίες τα έσοδά της από τον εκκλησιαστικό φόρο αγγίζουν τα 5,79 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 2,1%. Αιτία της αυξήσεως φαίνεται να είναι η βελτίωση των οικονομικών και των εσόδων των γερμανικών νοικοκυριών, που οδήγησαν μοιραία και σε περισσότερα έσοδα μέσω των φόρων εισοδήματος και μισθωτών υπηρεσιών. Σε αυτούς τους φόρους περιλαμβάνεται και ο εκκλησιαστικός φόρος, που ανάλογα με το κρατίδιο στο οποίο βρίσκεται κανείς κειμαίνεται από 8 έως 9% των φόρων εισοδήματος και μισθωτών υπηρεσιών.

Στο μισό θα περιοριστούν τα έσοδα μέχρι το 2060

Σύμφωνα με τη στατιστική μελέτη της, η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας είχε στα τέλη του περασμένου έτους 21,1 εκατομμύρια μέλη, 395.000 λιγότερα από το 2017. Η Καθολική Εκκλησία από την πλευρά της είχε 23 εκατομμύρια μέλη, γύρω στα 309.000 λιγότερα από το 2017. Συγκεντρωτικά, στα τέλη του 2018, το 53,2% των 83 εκ. κατοίκων της Γερμανίας ανήκε σε μία από τις δύο βασικές Εκκλησίες της χώρας.

Σύμφωνα με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, η μείωση των μελών δεν παρουσιάζει γιατην ώρα κάποια ορατή επίδραση στην οικονομική κατάστασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβολές μελέτης του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μέχρι το 2060, τα μέλη, αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες των δύο Εκκλησιών θα έχουν μειωθεί στο μισό. Η καθολική Εκκλησία