Τον Ιούνιο του 2018, η Υπατη Αρμοστεία στο πληροφοριακό της δελτίο κατέγραφε ότι στην Ελλάδα διέμεναν συνολικά 59.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός μεταναστών στη χώρα αγγίζει τις 80.000. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στα πέντε νησιά-υποδοχείς του Αιγαίου είναι διπλάσιοι από τις πραγματικές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας – στη Σάμο μάλιστα είναι 4 φορές περισσότεροι.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα των επιστροφών στη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Ε.Ε., έχει μείνει στα χαρτιά, με τον αριθμό των μέχρι τώρα επιστροφών μεταναστών να είναι εντυπωσιακά μικρός. Το 2019 τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε μόλις 79 επιστροφές. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο αριθμός μειώνεται κάθε χρόνο: Το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2018 σχεδόν οι μισοί, 332, στη συντριπτική τους πλειονότητα Πακιστανοί υπήκοοι.

Τον φετινό Ιούνιο οι νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τη θάλασσα εκτοξεύτηκαν και είναι η τρίτη φορά μέσα στο χρόνο που οι αφίξεις του μήνα ξεπερνούν τις τελευταίες δύο χρονιές. Τον Ιούνιο, 3.122 άτομα έφτασαν στη χώρα χρησιμοποιώντας τα θαλάσσια μονοπάτια από Τουρκία – όταν το περσινό Ιούνιο ήταν 2.439 και το 2017 είχαν φτάσει τις 2.012. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ροές και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς μέσα σε 7 μέρες οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν 981 άτομα, όταν την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι είχαν διασωθεί 571!

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, «περίπου 17.550 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού προέρχεται από το Αφγανιστάν (43%), το Ιράκ (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (9%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 36%, από τα οποία σχεδόν 6 στα 10 είναι μικρότερα από 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς, κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 38% είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 χρόνων».

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι στις υψηλές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως αργότερα θα ακολουθήσει σύσκεψη για το σύνολο των ζητημάτων με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου.