Όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 βρίσκονται σε διαδικασία παράδοσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βοσνία, ο Ερντογάν απέφυγε να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο παράδοσης, λέγοντας:

Οι προετοιμασίες για το ταξίδι και η φόρτωση (των S-400) συνεχίζονται […] Οι S-400 θα παραδοθούν αεροπορικώς. Εύχομαι αυτό να ωφελήσει τη χώρα μας, την ευρύτερη περιοχή μας και τον κόσμο όλο.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι η παράδοση των S-400 θα γίνει με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη από ρωσική στρατιωτική βάση, ενώ έχει συγκροτηθεί μία ρωσική τεχνική ομάδα, η οποία θα φτάσει στην Τουρκία για να επιβλέψει την συναρμολόγηση.

Όπως είχαμε γράψει, η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει τους συμμάχους της στο NATO ότι η υιοθέτηση της ρωσικής πυραυλικής τεχνολογίας των S-400 είναι ασύμβατη σε συνδυασμό με τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και θα έθετε σε κίνδυνο τη Δυτική Άμυνα.

Οι S-400 είναι η τελευταία γενιά ενός αμυντικού συστήματος εδάφους-αέρος της Ρωσίας και αποτελεί ανταγωνιστή του αμερικανικού πυραυλικού οπλοστασίου τύπου PATRIOT. Θεωρούνται από τις χώρες-μέλη του NATO απειλή για τις συνδυαστικές αεροπορικές τους επιχειρήσεις.

Οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι διαχειρίσιμοι συνδυαστικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το NATO, όπως προϋποθέτει η συμμαχία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει την παράδοση του εξοπλισμού που σχετίζεται με το μαχητικό F-35 στην Τουρκία από τον Απρίλιο εωσότου η Άγκυρα ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, πράγμα που φαίνεται πλέον μάλλον απίθανο.