Τα πατριωτικά κόμματα που κινούνται στο χώρο εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν να μην καταφέρνουν να συνασπιστούν εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφαινόμενη και επιβεβλημένη συσπείρωση όσων απέτυχαν στις Ευρωεκλογές να συγκεντρώσουν κάποιο ικανοποιητικό ποσοστό, δείχνει να απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε, ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, του αρχηγού της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, Φαήλου Κρανιδιώτη και του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητος του κ. Αλικάκου, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις, στις οποίες, πέραν των προαναφερθέντων, εκλήθησαν να συμμετάσχουν η «Ελεύθερη Πατρίδα», το «Εθνικό Μέτωπο» του Εμμανουήλ Κώνστα, η «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» του Ελευθερίου Συναδινού, το «Ελλάδα, ο άλλος δρόμος» του Νότη Μαριά και η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου.

Ο Νότης Μαριάς απέκλεισε εξ’ αρχής το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο Θάνος Τζήμερος δείχνει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ αυτόνομης καθόδου και αποχής από τις εκλογές αυτές. Τα εναπομείναντα σχήματα κατάφεραν να κάτσουν σ’ ένα τραπέζι, οι φωτογραφικοί ωστόσο όροι, που ορισμένοι ηγέτες έθεταν, εξαιρούσαν αυτόματα κάποιους εκ των συμμετεχόντων. Διαφωνίες προέκυψαν επίσης, ως προς το όνομα του προσώπου κοινής αποδοχής που θα ηγείτο του εγχειρήματος.

Τρεις κι ο κούκος

Όλα αυτά οδήγησαν στο να μείνουν στο τέλος στη συζήτηση ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Ελευθέριος Συναδινός και η πολυαρχηγική «Ελεύθερη Πατρίδα», στην οποία ωστόσο γεννώνται επιφυλάξεις για το «ακροδεξιό» πρόσημο που αποκτά χωρίς την παρουσία «αριστερής πινελιάς» σαν κι αυτή του Νότη Μαριά. Και οι τρεις φορείς όμως, είναι οικονομικά και στελεχιακά εξουθενωμένοι από τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια και να καλύψουν τα έξοδα των παραβόλων και των ψηφοδελτίων, βασικές προϋποθέσεις όλες για τη συμμετοχή ενός σχήματος στις Εθνικές Εκλογές.

Τα παραπάνω ακούγονται δυσάρεστα, καθώς οι εναλλακτικές στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς περιορίζονται σε τρεις και μάλιστα μεταξύ κομμάτων που αποκηρύσσουν την έννοια της Δεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία, η Ελληνική Λύση και η Χρυσή Αυγή θα μοιραστούν ως εκ τούτου τη δυναμική πολλών μικρών κομμάτων, τα οποία από μόνα τους μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να διακριθούν, συσπειρωμένα όμως θα μπορούσαν να παρατάξουν μία αρκετά ισχυρή εναλλακτική, ικανή να διεκδικήσει ακόμη και την είσοδο στη Βουλή.

Όλο το χαρτί σε ΝΔ και Ελληνική Λύση

Ας μην ξεχνάμε αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή δείχνει να αποδυναμώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ και η ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ ότι δε θα συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές, δημιουργούν ένα ρεύμα που σε συνδυασμό με τους «ορφανούς» ψηφοφόρους του εξηντλημένου «πατριωτικού ψηφιδωτού» θα κατευθυνθεί κυρίως προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κερδισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να είναι ο πιο κερδισμένος, καθώς πλησιάζει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας, ενώ συγχρόνως αποκτά έναν ακόμη πιθανό κυβερνητικό εταίρο, εκ δεξιών του αυτή τη φορά, χωρίς τα χαρακτηριστικά εκείνα που φέρει η Χρυσή Αυγή και που την καθιστούσαν απαγορευτική ως συνομιλητή ακόμη και για το κόμματα της λεγομένης Ακροδεξιάς.