Αρχική Κόσμος Ασία Απαγορεύτηκε η μπούρκα και το νικάμπ στη Σρι Λάνκα

Απαγορεύτηκε η μπούρκα και το νικάμπ στη Σρι Λάνκα

0
281
Απαγορεύτηκαν η μπούρκα και το νικάμπ στη Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε είδους κάλυψης προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των πέπλων και των μπούρκας, ύστερα από τις επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας κατά το καθολικό Πάσχα, που είχαν ως στόχο τους Χριστιανούς και σκότωσαν 253 άτομα.

Δεν πέρασαν παρά μερικές μέρες από τις συντονισμένες επιθέσεις και ο βουλευτής της Σρι Λάνκα, καθηγητής Ασού Μαρασίνγκε, ζήτησε να απαγορευθεί η μπούρκα σε όλη τη χώρα, ώστε να μη χρησιμοποιείται από άνδρες ή γυναίκες τρομοκράτες για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Ο καθηγητής Μαρασίνγκε, ο οποίος είναι μέλος του Ενωμένου Εθνικού Κόμματος, προανήγγειλε μέσω του Facebook την πρόταση νομοσχεδίου για το ζήτημα αυτό. Δε δίστασε να ισχυριστεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τρομοκράτες, έχουν χρησιμοποιήσει την μπούρκα στο παρελθόν για να προβούν σε θηριωδίες. Ο Μαρασάνγκε ζήτησε επίσης να απαγορευθεί το νικάμπ (μια πιο ήπια μορφή μπούρκας, όπου φαίνονται μόνον τα μάτια).

Οι τέσσερις πιο διαδεομένοι τύποι μουσουλμανικής μαντίλας
Από τους τέσσερις πιο διαδεδομένους τύπους μαντίλας, πλέον στη Σρι Λάνκα επιτρέπονται το χιτζάμπ και το τσαντόρ, που δεν κρύβουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Από τη Δευτέρα σε ισχύ η απαγόρευση

Ο νέος νόμος που ετέθη σε ισχύ από τη Δευτέρα, ορίζει ότι πλέον στη Σρι Λάνκα οι μουσουλμάνες γυναίκες δε θα μπορούν να φορούν πέπλα που καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Ο νόμος απαγορεύει και το νικάμπ, αλλά και τη μπούρκα – φυσικά – όπου καλύπτονται και τα μάτια μέσω ενός δικτυωτού υφάσματος. Το μόνο που δεν απαγορεύεται είναι το τσαντόρ, το οποίο αφήνει εκτεθειμένο το πρόσωπο και καλύπτει μόνο τα μαλλιά και το λαιμό.

«Η απαγόρευση έγινε για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια… Κανείς δεν πρέπει να κρύπτει το πρόσωπό του και να καθιστά δύσκολη την ταυτοποίησή του».

Αυτό ανακοινώθηκε από το γραφείο του Προέδρου Σιρισένα, την Κυριακή.

Οι μουσουλμάνοι σ’ έναν λαό που κατά την πλειονότητά του αποτελείται από βουδιστές, αντιστοιχούν σε 10% επί του πληθυσμού των 21 εκ. της Σρι Λάνκα.

Πηγή: VOICE OF EUROPE