Μία δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 62% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος έχει δηλώσει ότι θα ψήφιζε το «Κόμμα του BREXIT» (BREXIT PARTY) του Νάιτζελ Φάρατζ στις ερχόμενες Ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 40% των δημοτικών συμβούλων των Τόρις θα έκαναν το ίδιο, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εκπληρώσει το BREXIT.

Η πρώτη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το Conservative Home, συμπεραίνει ότι την ώρα που σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των Συντηρητικών θα ψήφιζαν το BREXIT PARTY, μόνον 23% είπαν ότι θα ψήφιζαν… Συντηρητικούς. Συγχρόνως, μόλις 4% είπε ότι θα ψήφιζε για το CHANGE UK που επιδιώκει να συσπειρώσει τις ψήφους αυτών που επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, όπου ερωτώμενοι ήταν οι συντηρητικοί δημοτικοί σύμνβουλοι και που δημοσιεύθηκε από την MAIL ON SUNDAY, διαπιστώθηκε εξίσου, ότι τέσσερις στους δέκα θα ψηφίσουν το BREXIT PARTY, αντί για το ίδιο το κόμμα τους. Επιπλέον, τα τρία τέταρτα αυτών, ζητούν από την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, ενώ το 96% πιστεύει ότι η αποτυχία της πρωθυπουργού ως προς το BREXIT έβλαψε το κόμμα.

Τα νέα αυτά αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στο κόμμα των Τόρις, μετά την ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων του κόμματος στο Ντάρμπισάιρ την περασμένη Παρασκευή, ότι δε θα συμμετάσχουν στον προεκλογικό αγώνα για την υποστήριξη του τοπικού υποψηφίου στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η εξέγερση των δημοτικών συμβούλων

Η «εξέγερση των δημοτικών συμβούλων» πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν πρόεδροι περιφερειακών οργανώσεων των Συντηρητικών προσπάθησαν να πιέσουν 65 συναδέλφους τους να υπογράψουν ένα ψήφισμα που ζητά τη διενέργεια ψηφοφορίας εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της Τερέζα Μέι. Η εφημερίδα THE TELEGRAPH έγραψε την Κυριακή, ότι τελικά συγκεντρώθηκαν 70 υπογραφές και ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες να ακούσουμε να ανακοινώνεται η συγκεκριμένη ασυνήθιστη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή η Τερέζα Μέι χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής της ομάδος, αφού την εξασφάλισε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, οι παραπάνω μέχρι σήμερα αδρανοποιημένες διαδικασίες, αν και δεν είναι δεσμευτικές, μπορούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγέτιδα του κόμματος.

Το Συντηρητικό Κόμμα είναι… νεκρό

Ένα ηχηρό επίσης ράπισμα στους Συντηρητικούς εκ μέρους του BREXIT PARTY ήρθε την περασμένη εβδομάδα όταν η Ανουνζιάτα Ρις-Μογκ – αδελφή του συντηρητικού βουλευτή Τζέικομπ Ρις-Μογκ – ανακοινώθηκε ως μία εκ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του Φάρατζ.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της MAIL ON SYNDAY, συντηρητικοί δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι το κόμμα βρίσκεται σε απόλυτη απαξίωση. Ένας μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Συντηρητικό Κόμμα είναι νεκρό. Θα χρειαστεί ένας ισχυρός ηγέτης για να το σύρει έξω από το βούρκο.»

Άλλος πάλι, δήλωσε:

«Θα είναι δύσκολο να λυθούν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα και νομίζω ότι αυτό ίσως είναι το τέλος του Συντηρητικού Κόμματος με την υπάρχουσα μορφή.»

Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να έχει ήδη παραταθεί δύο φορές από την 29η Μαρτίου στην 31η Οκτωβρίου, ένας άλλος σύμβουλος δήλωσε:

«Η παραβίαση της δέσμευσης της διακήρυξης της εξόδου προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στο κόμμα.»

Αναδιαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη Μεγάλη Βρετανία

Το BREITBART του Λονδίνου ανέφερε το Σάββατο ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τα κατεστημένα κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή, με έναν δημοσκόπο να δηλώνει ανοικτά ότι «Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρέθηκαν ποτέ πριν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο».

Την περασμένη εβδομάδα, μία σοκαριστική δημοσκόπηση απεκάλυψε ότι το κόμμα του Φάρατζ έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων εν όψει των Ευρωεκλογών της 23ης Μαΐου, με ποσοστό 27%, ακολουθούμενο από τους Εργατικούς με 22% και τους Συντηρητικούς να έχουν βουλιάξει στο 15%.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ότι δεν είναι μόνον τα κόμματα που υποστηρίζουν το BREXIT που θα αντλήσουν ψήφους από τα κατεστημένα κόμματα, αλλά και εκείνα που υποστηρίζουν την παραμονή. Ωστόσο, πρόσφατη σφυγμομέτρηση της YOUGOV δείχνει αφενός το BREXIT PARTY με 23% και αφετέρου το «ευρωλάγνο» CHANGE UK με μόλις 8%.

Πηγή: BREITBART