Ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Βιέννη καταδίκασε τον Νταμπάν Κ., έναν Ιρακινό μετανάστη κουρδικής καταγωγής, για τη δολοφονία της συντρόφου του – επίσης μετανάστριας και μητέρας επτά παιδιών – που διέμενε παράνομα στη χώρα για πολλά χρόνια. Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα σε ισόβια δεσμά, ωστόσο η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη.

Το 2011, η αυστριακή κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια διαμονής του λόγω της εγκληματικής του δράσης, αλλά παρά το πλούσιο ποινικό του μητρώο, το οποίο είχε ως αποκορύφωμα τη δολοφονία της υποτιθεμένης μνηστής του, ο άνδρας αυτός δεν απελάθηκε ποτέ. Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με το σύστημα παροχής ασύλου της Αυστρίας.

Ο 40χρονος Κούρδος από το Ιράκ, ομολόγησε τελικά ότι μαχαίρωσε και σκότωσε την 50χρονη Ναγκσά Ρ. – τη γυναίκα, στο διαμέρισμα της οποίας κατοικούσε για τέσσερις μήνες και την οποία υποτίθεται ότι σχεδίαζε να παντρευτεί – πράγμα που για αρκετό καιρό ηρνείτο, ισχυριζόμενος ότι είχε προκαλέσει τις πληγές από μαχαίρι από μόνη της στον εαυτό της.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το μαχαίρωμα συνέβη μετά από καυγά με τη γυναίκα. Ερωτώμενος, ο Νταμπάν Κ. δήλωσε ότι «αγαπούσε πολύ αυτή τη γυναίκα». Κι αυτό, παρ’ ότι μετά από γάμο που έγινε με βάση τη Σαρία, η γυναίκα φέρεται να μην επιθυμούσε να έρθει σε συνουσία μαζί του. Η έκθεση των αρχών αναφέρει επίσης, ότι το ζευγάρι συγκρουόταν συχνά και για την μεγάλη κατανάλωση ινδικής κάνναβης του ανδρός, πράγμα που ισχυρίζεται ότι τον προσέβαλλε.

Τη σκότωσε γιατί του έλεγε ότι έχει μικρά γενετικά όργανα

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο: «Προσέβαλε τον ανδρισμό μου. Είπε ότι δεν έχω ούτε μία τρίχα στο στήθος μου». Προσέθεσε δε ότι είχε πετάξει τον δονητή της γυναίκας, διότι ήταν «επικίνδυνος».

Ανέφερε επίσης, ότι η γυναίκα είχε κατά καιρούς ανδρικές επισκέψεις και ήταν άπιστη απέναντί του.

Σύμφωνα με το αυστριακό έντυπο HEUTE, ο δράστης είπε στον ψυχίατρο: «Με απάτησε τρεις φορές με διαφορετικούς άνδρες και δεν ήθελε πια να κοιμάται μαζί μου και κάποια στιγμή μου είπε ότι τα γεννητικά μου όργανα είναι πολύ μικρά».

Ο Νταμπάν Κ. ισχυρίστηκε ότι την ίδια μέρα του φόνου, το περασμένο φθινόπωρο, ένας Ιρακινός περίμενε στο δρόμο τη γυναίκα για να της δώσει 3.000 ευρώ για να κάνει πλαστική εγχείρηση. Διατείνεται ότι τα βίαια μαχαιρώματα υπήρξαν απλά μία ενέργεια «αυτοάμυνας» και ότι η γυναίκα πρώτη τον απείλησε με ένα μαχαίρι, φωνάζοντας, «θα σε σκοτώσω, γιατί δεν είσαι άνδρας!»

Τότε, φέρεται να της πήρε το μαχαίρι και να «μαύρισαν όλα μπροστά του», πριν τη μαχαιρώσει επανειλημμένως, καθώς, όπως λέει, τον είχε καταλάβει «τυφλή οργή». Ο δράστης ισχυρίζεται ότι δε θυμάται άλλες λεπτομέρειες από το έγκλημα.

Σύμφωνα με έναν γείτονα, μπορούσε να ακούσει το θύμα να φωνάζει «Σώστε με, θέλει να με σφάξει!», πριν τρέξει προς το διαμέρισμα, ανοίξει την ξεκλείδωτη πόρτα και δει τον Νταμπάν να μαχαιρώνει με μανία τη γυναίκα. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο δράστης στίβαξε ένα τραπέζι, μια πολυθρόνα και χαλιά πάνω από το άψυχο σώμα του θύματος, πριν εγκαταλείψει το διαμέρισμα, χωρίς να δείξει κάποιου είδους ταραχή ή συναίσθημα.

Από το 2005 εγκληματούσε, καταδικαζόταν και κυκλοφορούσε ελεύθερος

Από διάφορες έρευνες και δημοσιεύματα προκύπτει ότι η αίτηση του δράστη για άσυλο είχε απορριφθεί το 2005, αλλά δεν μπορούσε να απελαθεί, καθώς βρισκόταν σε καθεστώς «επικουρικής προστασίας». Όταν το 2011 ο Νταμπάν καταδικάστηκε για υπεξαίρεση, το καθεστώς αυτό ανεκλήθη και διετάχθη να εγκαταλείψει την Αυστρία.

Ωστόσο, δεν συμμορφώθηκε στις εντολές της κυβέρνησης και έκανε εκ νέου αίτηση για άσυλο. Αργότερα, το 2016, ο Νταμπάν Κ. καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ εισέπραξε άλλους εννέα μήνες φυλάκισης για πρόκληση σωματικών βλαβών.

Τελικά, ο Νταμπάν Κ. κατάφερνε κάθε φορά να εκτίσει έστω και μία μέρα φυλάκισης, καθώς χαρακτηριζόταν ως «ακατάλληλος για κράτηση». Όποτε χρειάστηκε, υπέβαλλε αίτηση, η οποία, ναι μεν απερρίπτερο από την ψυχιατρική έκθεση, αλλά εν συνεχεία προσέφευγε στα δικαστήρια, καταφέρνοντας να καταλήγει ελεύθερος.

Ξανά το 2017 αιτήθηκε αδείας διαμονής, η οποία απερρίφθη. Επανυποβάλλοντας ωστόσο την αίτηση, κατάφερε να παραμείνει στη χώρα.

Φανταστείτε τι γίνεται και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η είδηση αυτή δεν πρέπει να είναι αδιάφορη για το ελληνικό κοινό, καθώς, αν μία χώρα τόσο οργανωμένη σαν την Αυστρία, υποπίπτει σε τέτοιες γραφειοκρατικές αντιφάσεις, που επιτρέπουν σε εγκληματικές προσωπικότητες σαν τον συγκεκριμένο να παραμένουν και να κινούνται ελεύθεροι στη χώρα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και απλά… δεν το μαθαίνουμε.