Η Κομισιόν έστησε τη δική της υπηρεσία «ελέγχου εγκυρότητας γεγονότων» με σκοπό να πολεμήσει τα λεγόμενα «fake news» εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Η νέα ιστοσελίδα «Αποκωδικοποιητές της Ευρώπης» που έχει έδρα την Boulevard St Germain στο Παρίσι, επιδιώκει να «δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων ή κατηγοριών, εξηγώντας τι συνθέτει την πραγματικότητα και μερικές φορές την πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών. Πέραν αυτών των εξηγήσεων, ο στόχος είναι η καλύτερη πληροφόρηση, στην αυγή της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, ως προς το τι δουλεύει στην Ευρώπη». Αυτά αναφέρει στη νέα της σελίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ιστοσελίδα ενεργοποιήθηκε από την Ιζαμπέλ Ζεγκουζό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία. «Χωρίς να εμπλακούμε στην πολιτική, θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, να αποκαταστήσουμε την ισορροπία μεταξύ γεγονότων και παραπληροφόρησης», δηλώνει.

Οι περισσότεροι από τους «ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων» που εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα κλίνουν προς μία έντονη αριστερή προκατάληψη, ωστόσο, με τη χρήση γνωστών υπηρεσιών, όπως το Snopes, χαρακτηρίζουν διαψευσμένα αντι-συντηρητικά «memes» (μιμίδια) ως «αληθή» και ένα ξεκάθαρα σατιρικό άρθρο που αναφέρει ότι το αριστερό – νεοφιλελεύθερο δίκτυο CNN αγόρασε ένα πλυντήριο για να «αντιστρέφει τις ειδήσεις» ως «ψευδές», λες και πρόκειται για αυθεντικό ρεπορτάζ.

Το PolitiFact, ένα άλλο γνωστό δίκτυο «ελέγχου εγυρότητος γεγονότων», αξιολόγησε ακριβείς ισχυρισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ως «εν μέρει αληθές», βασιζόμενο στην υποκειμενική βάση ότι «δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα», ενώ ισχυρίζεται πως το ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει «ανοικτά σύνορα» είναι «μάλλον ψευδές», παρά την ξεκάθαρη δήλωσή της ότι «Το όνειρό μου είναι μία ημισφαιρική κοινή αγορά, με ανοικτό εμπόριο και ανοικτά σύνορα.»

Τέσσερα σημεία για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, οι «Αποκωδικοποιητές της Ευρώπης» ελπίζουν να βάλουν τέλος σε πολυάριθμες φήμες και εκθέσεις για την Ε.Ε. που προέρχονται από αυτούς που περιγράφουν ως «ευρωφοβικούς».

Η κίνηση για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών που η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει για να καταπολεμήσει τα υποτιθέμενα «fake news» ως μέρος μίας κεντρικής στρατηγικής. Σύμφωνα με ερωτήσεις που απευθύνθηκαν προς την Κομισιόν, η Ε.Ε. έχει ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο περιγράφεται ως εξής:

  1. Βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών της Ε.Ε. στο να ανιχνεύουν, να αναλύουν και να εκθέτουν την παραπληροφόρηση.
  2. Ισχυροποίηση της συντονισμένης και από κοινού ανταπόκρισης των θεσμών της Ε.Ε. και των Κρατών-Μελών έναντι της παραπληροφόρησης.
  3. Κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ώστε αυτός να αποτρέπει την παραπληροφόρηση.
  4. Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την παραπληροφόρηση και βελτίωση των κοινωνικών ανακλαστικών.

Οτιδήποτε αντιτίθεται στο δρόμο που έχει πάρει η Ε.Ε. θα βαφτίζεται «fake news» και θα λογοκρίνεται

Το Δεκέμβριο του 2018, η Ε.Ε. συζήτησε την πιθανότητα μίας τέτοιας ιστοσελίδας, διακηρύσσοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξουν «μέτρα για την αποτροπή της ‘online’ παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτορρυθμιζόμενου ευρωπαϊκού Κώδικα Πρακτικών κατά της Παραπληροφόρησης, υπογεγραμμένου από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τη βιομηχανία της διαφήμισης, καθώς και υποστήριξη ενός ανεξαρτήτου δικτύου ελεγκτών εγκυρότητας γεγονότων».

Η ιστοσελίδα εμφανίζεται ως αντίδραση στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων εν όψει των Ευρωεκλογών τον Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα, έρευνες έδειξαν ότι το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να κερδηθεί από τέτοια κόμματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Λέγκα της Ιταλίας υπό τον Ματέο Σαλβίνι να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος νικητής.