Μπορεί να προχωρεί αριθμός προαπαιτούμενων ζητημάτων για την έναρξη της μεγαλύτερης επένδυσης των τελευταίων δεκαετιών στο εγχώριο real estate, όμως η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, δεν αναμένεται να βρεθεί στο σημείο εκκίνησης ούτε φέτος, παρά τις περί του αντιθέτου, συνεχείς, κυβερνητικές εξαγγελίες. Ως εκ τούτου, μέχρι νεοτέρας, τα οφέλη από το εμβληματικό έργο, που αποτελεί “αποτύπωμα του αντι-αναπτυξιακού DNA της κυβέρνησης”, όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, περιορίζονται στην αναθέρμανση της κτηματαγοράς στα προάστια που γειτνιάζουν με την έκταση 6,2 χιλ. στρεμμάτων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όπως μετέδωσε, πρόσφατα, το Capital.gr, τα νέα έργα που προσελκύει ο τομέας κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή έχουν δώσει ώθηση στην τοπική κτηματαγορά. Ωστόσο, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι υπερπολλαπλάσια, εάν η επένδυση, που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, είχε ξεκινήσει. Ποια είναι όμως, η κατάσταση του έργου;

Οι εκκρεμότητες

Μία από τις πιο σημαντικές συμβατικές προϋποθέσεις, για την εκκίνηση του έργου, αφορά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό, που συνοδεύεται με την ανάπτυξη τουλάχιστον ενός πέντε αστέρων ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου. Σύμφωνα με το διαγωνισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κι εφόσον δεν δοθεί παράταση, προσφορές θα υποβληθούν στις 22 Απριλίου. Το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων του κλάδου των τυχερών παιγνίων για το έργο, που θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την επένδυση, φαίνεται να είναι ισχυρό. Ωστόσο, ποιοι θα δώσουν το παρών στη διαδικασία θα φανεί τον Απρίλιο, ενώ ζητούμενο είναι να προχωρήσει γρήγορα-μετά την υποβολή προσφορών- η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή.

Επίσης, έως τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανοιχτή διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ). Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έχει επεξεργαστεί και εγκρίνει το ΣΟΑ, το οποίο συνοδεύεται από την, σε διαβούλευση, ΣΜΠΕ. Η τελευταία μαζί με το ΣΟΑ έχουν κομβική σημασία για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Το δεύτερο, υψηλής σημασίας, προαπαιτούμενο για την πολεοδομική ωρίμανση της έκτασης αφορά την έγκριση των πολεοδομικών μελετών (σημ: προσδιορίζουν τους κοινόχρηστους χώρους, το δίκτυο πεζοδρόμων κτλ.) μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ). Αυτό το διάστημα, προετοιμάζεται η κατάρτιση των εν λόγω ΚΥΑ, με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης να συμμετέχει στη διαδικασία της διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, η δημοτική αρχή ανέθεσε στη δικηγορική εταιρεία Βρεττός και Συνεργάτες την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικά με τις ΚΥΑ, προκειμένου να είναι σε θέση να καταθέσει τις προτάσεις και τα σχόλιά του κατά τη διαδικασία διαβούλευσης.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες περιλαμβάνουν τη σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων, την παράδοση του ακινήτου ελεύθερου, τη δικαστική ωρίμανση του ακινήτου που επικεντρώνεται στην μη ύπαρξη εκκρεμών αιτήσεων ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης.

Τέλος, η σύμβαση παραχώρησης θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεδομένων των εκκρεμοτήτων, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο στόχος για την έναρξη αξιοποίησης του ακινήτου στο Ελληνικό μετατίθεται για το 2020.