Τιμήθηκε και φέτος η Μνήμη του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή (video)

0
426

Τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, το 46ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Του μνημοσύνου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, με την Κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρο Δημητρίου, ενώ παρέστησαν, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πολίτες.

Ακολούθησε πορεία στο κρησφύγετο του Διγενή και τρισάγιο στο χώρο του ανδριάντα, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Πετρίκκος. Όπως είπε, “στο πρόσωπο του Διγενή τιμούμε όλους τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ελευθερία μας”, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αντάρτη αγωνιστή Σάββα Ταλιαδώρο, ο οποίος απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2019.

“Το μέγα μάθημα που μας παρέχει η περίπτωση του αγώνα της ΕΟΚΑ και του στρατηγού Διγενή είναι η πίστη στο δίκαιο του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στη γη μας, στους τάφους των προγόνων μας, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο παρελθόν και το μέλλον μας”, συμπλήρωσε. Λέγοντας πως “κάποιοι σήμερα μας καλούν να τα ξεχάσουμε όλα και να αποδεχθούμε το ρεαλισμό και την δουλικότητα της μοίρας μας”, ο καθηγητής Πετρίκκος τόνισε πως “στις κρίσιμες αυτές στιγμές, πρέπει να σταθούμε όλοι όρθιοι, σαν μια γροθιά, κατά όσους συνηγορούν μετά μανίας στην υποταγή στην Τουρκία”.

Η τελετή του μνημοσύνου ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από επισήμους, εκπρόσωπους κομμάτων, οργανώσεων και σωματείων.