Τις εβδομάδες που πέρασαν τα ελληνικά μήντια με πηχιαίους τίτλους μας ενημέρωναν για τους “διπλωματικούς μαραθώνιους” υπουργών και του πρωθυπουργού. Μετά μας ενημέρωναν για το πόσο οι πάντες συμφωνούν μαζί μας και συμπερασματικά μας πληροφορούσαν για το πόσο διπλωματικά απομονωμένη είναι η Τουρκία στα ζητήματα της Λιβύης. Ίσως όμως αντί για μαραθώνιους τα κυβερνητικά στελέχη να έτρεχαν κυνηγώντας την ουρά τους.
Γιατί την ιδια στιγμή που η απομονωμένη Τουρκία συμμετείχε στην συνδιάσκεψη της Μόσχας και θα συμμετέχει στην συνδιάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, με σαφή σκοπό να επιβάλλει την επιβίωση της κυβέρνησης του “ανθρώπου” της στην χώρα ως επίσημης αναγνωρισμένης, εμείς δεν καταφέραμε να προσκληθούμε παρόλο που το ζητούσαμε σε κάθε τόνο.
Και έτσι εμείς, μια γειτονική χώρα – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν καταφέραμε να συμμετέχουμε την ίδια στιγμή που συμμετέχει η… Κίνα και το Κονγκό. Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, ακολουθώντας μια παραδοσιακή ελληνική τακτική του πολιτικού κόσμου.
Τι σημαίνει αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Δεν μπορεί να γνωρίζουμε τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή. Αποδεικνύεται όμως ότι για μια ακόμη φορά μένουμε εκτός εξελίξεων. Και όπως λένε κάποιοι διπλωμάτες “αν δεν είσαι στο τραπέζι, είσαι στο μενού”