Μία αντιπαράθεση στο Twitter ανάμεσα στη νεαρή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και την εταιρεία των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, DEUTSCHE BAHN είχε αποτέλεσμα η διοίκηση της κρατικής εταιρείας να κληθεί σε απολογία από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων της νεαρής δεκαεξάχρονης.

Η DEUTSCHE BAHN κατηγορείται ότι παρανόμως απεκάλυψε το δρομολόγιο της Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά και το γεγονός ότι ταξίδευε στην πρώτη θέση.

«Παίρνουμε αφορμή αυτό το γεγονός για να κάνουμε με την DEUTSCHE BAHN μία συζήτηση ως προς το ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Αρχής στην TAGESSPIEGEL.

Στη διαδρομή επιστρέφοντας από το COP25, την διεθνή σύνοδο για την κλιματική αλλαγή,σ τη Μαδρίτη, η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ πόσταρε μία διάσημη πλέον φωτογραφία, όπου κάθεται στο πάτωμα του τρένο δίπλα σε έναν σωρό από αποσκευές. Δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία μέσω του Twitter, η Τούνμπεργκ είχε γράψει: Διασχίζοντας με υπερπλήρη τρένα τη Γερμανία. Κι επιτέλους είμαι καθ’ οδόν για το σπίτι!»

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στην Τούνμπεργκ προσφέρθηκε κάθισμα στην πρώτη θέση, όπου το πλήρωμα του τρένου της προσέφερε σοκολάτες με την ένδειξη «αγαπημένος επιβάτης» γραμμένο πάνω τους.

Η DEUTSCHE BAHN, απάντησε ευχαριστώντας την ακτιβίστρια για τη στήριξη «των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», προσέθεσε ωστόσο: «Θα ήταν ακόμη πιο όμορφο αν είχατε αναφέρει πόσο φιλικά και εξαιρετικά σας φρόντισε η ομάδα μας στο κάθισμά σας στην πρώτη θέση.»

Στα τουϊταρίσματά της η DEUTSCHE BAHN ανέφερε τον αριθμό του δρομολογίου και ότι εκείνη ταξίδευε στην πρώτη θέση, δίνοντας την ευκαιρία στους υποστηρικτές της Γκρέτα να επισημάνουν το σφάλμα, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία παραβίασε την ιδιωτικότητα της έφηβης ακτιβίστριας.

Πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν κριτική στην DEUTSCHE BAHN για το ελαττωματικό σύστημα κρατήσεών της. Το 2019, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο σύστημα κρατήσεων, το οποίο ενημερώνει τους επιβάτες για την πληρότητα των τρένων, καθώς και για ποια είναι άδεια. Ωστόσο, το σύστημα έχει αρκετές αστοχίες, αναφέρει η DEUTSCHE WELLE.

«Μήπως θα κάνετε βούκινο και τις λεπτομέρειες της κρατήσεώς μου; Μήπως και το πότε ήπια καφέ και πότε πήγα στην τουαλέτα;», έγραψε ένας επιβάτης, σύμφωνα με τους TIMES.

Το σκάνδαλο περιγράφεται ως μία επικοινωνιακή καταστροφή από τον Άρνο Φρανκ, αρθρογράφο του περιοδικού DER SPIEGEL.

«Η εταιρεία αντέδρασε, όπως οι Γερμανοί θα περίμεναν από τους σιδηροδρόμους τους. Πρώτα περίεργα και μετά αδιάκριτα. Και με καθυστέρηση. Μία αποτυχία σε πολλά επίπεδα», έγραψε ο Φρανκ.

Ο εξελισσόμενος διάλογος κινητοποίησε και αρκετούς Γερμανούς πολιτικούς, με τους υποστηρικτές της Τούνμπεργκ να επιτίθενται στην Σοσιαλ-δημοκράτη Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία δήλωσε ότι η Γκρέτα «έχασε κάποιους βαθμούς αξιοπιστίας», όταν σαφώς έστησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

Την Παρασκευή η νεαρή ακτιβίστρια επανήλθε διαδηλώνοντας έξω από του Σουηδικό Κοινοβούλιο, όπου ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες της προ ενός έτους.

Πηγή: BREITBART