Ήταν η βραδιά των μεγάλων συγκρίσεων. Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Χακίμ Τζέφρις από τη Νέα Υόρκη έκανε την προσφώνηση για την έναρξη της Διαδικασίας Καθαίρεσης κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μια διαδικασία που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε στον Αγώνα κατά της Δουλείας και των ρατσιστικών νόμων Τζιμ Κράου. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μπάρι Λάουντερμιλκ από τη Τζόρτζια αναφέρθηκε στις επερχόμενες χριστουγεννιάτικες εορτές και φώναξε με πάθος: «Ο Πόντιος Πιλάτος είχε εκχωρήσει στον Ιησού περισσότερα δικαιώματα από αυτά που οι Δημοκρατικοί έδωσαν σ’ αυτόν τον Πρόεδρο.» Τι σχέση έχει όμως, αλήθεια, ο Πόντιος Πιλάτος με τα Χριστούγεννα;

Τα δεδομένα πάντως έπαιξαν σ’ αυτήν την τελευταία συζήτηση για την καθαίρεση στη Βουλή των Εκπροσώπων μάλλον μικρό ρόλο. Η κατάχρηση εξουσίας και η προσβολή του Κονγκρέσου είναι οι δύο κατηγορίες που προσάπτει η δημοκρατική πλειοψηφία κατά του Τραμπ. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: Μόνο τρεις Δημοκρατικοί απέκλιναν της κομματικής γραμμής. «Πάντα πίστευα, ότι μία καθαίρεση θα προξενούσε στη χώρα μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζεφ Βαν Ντρου από το Νιου Τζέρσεϊ, αιτιολογώντας το «Όχι» του.

Τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο κομματικός του φίλος από τη Μινεσότα, Κόλιν Πίτερσον, αναφέρθηκε στην έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος του Τραμπ. Η Δημοκρατική υποψήφια για το χρίσμα Τούλσι Γκάμπαρντ, γερουσιαστής από τη Χαβάι, ψήφισε «παρούσα». Μπόρεσε με καθαρή συνείδηση να μην επιλέξει ούτε το «Ναι» ούτε το «Όχι». Ο Γερουσιαστής Τζάρεντ Γκόλντεν από το Μέιν, ο οποίος μόλις το 2019 απέκτησε την έδρα του στο Κονγκρέσο, ψήφισε «Ναι» για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, αλλά θεώρησε ανεπαρκή την επιχειρηματολογία για την κατηγορία της «προσβολής του Κονγκρέσου».

Στην πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση επανελήφθησαν οι ίδιες ουσιαστικά τοποθετήσεις. Οι Δημοκρατικοί δεν κουράστηκαν, να σκάβουν ξανά και ξανά το λάκο του Προέδρου Τραμπ, λέγοντας ότι ο Τραμπ αντάλλαξε την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με διαδικασίες εις βάρος του τέως Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν ότι πρόκειται για μια συναλλαγή και επισημαίνουν τις παρατυπίες και τις ελλείψεις της κατηγορίας.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα που να βαρύνει τον Πρόεδρο – εν αντιθέσει με την παραπομπή κάποτε του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος το 1998 είχε επίσης κατηγορηθεί από τη Βουλή των Εκπροσώπων για ψευδορκία και παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Πιο παλιά μόνον ένας Πρόεδρος είχε οδηγηθεί στη διαδικασία της καθαίρεσης, σε κάθε περίπτωση ωστόσο με εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις. Το 1868 οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν στο Κονγκρέσο για να διώξουν τον κάθε άλλο παρά αγαπητό τους Δημοκράτη Άντριου Τζόνσον, που κατ’ αυτούς ήταν πολύ επιεικής με τις ηττημένες νότιες πολιτείες. Ήταν μία μόνο ψήφος τότε που έσωσε τον Τζόνσον στη Γερουσία από μία πλειοψηφία δύο τρίτων εις βάρος του.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να φθείρουν τον Τραμπ στο μέγιστο δυνατό

Για τον Τραμπ τα πράγματα δεν είναι τόσο οριακά. Από τις απαιτούμενες 67 ψήφους απέχουν οι Δημοκρατικοί κατά πολύ. Μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν 47 Γερουσιαστές. Ακόμη κι αν οι υπόλοιποι διστακτικοί Γερουσιαστές τους ή και οι εσωκομματικοί πολέμιοι του Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, η Λίζα Μουρκόβσκι και η Σούζαν Κόλινς, ψηφίσουν στο τέλος για την καθαίρεσή του, η απαραίτητη πλειοψηφία κείται μακράν.

Αυτό το γνωρίζει η Πρόεδρος της Γερουσίας Νάνσι Πελόζι και βλέπει τον κίνδυνο, η επιτυχία της παραπομπής υπό την εποπτεία του Αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, να γυρίσει σε μπούμπερανγκ. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείεται να το αφήσουν να περάσει έτσι και προτίθενται να προχωρήσουν τις έρευνες γύρω από την BURISMA και την οικογένεια Μπάιντεν, ρίχνοντας περισσότερο φως και καλώντας μάρτυρες. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ο πιθανότερος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Ίσως και γι’ αυτό, η Πελόζι δυσκολεύτηκε κατά τα πρώτα λεπτά μετά την επιτυχή ψηφοφορία να ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σύνταξη του πορίσματος που θα οδηγηθεί στη Γερουσία. Θεωρητικά, θα μπορούσαν οι Δημοκρατικοί να μπλοκάρουν επαναλαμβανόμενα την διαδικασία τόσο, ώστε μόνο και μόνο μέσω της παράτασης της διαδικασίας να σπιλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το όνομα του Τραμπ. Αυτό είπε και ο Γερουσιαστής Τεντ Λιου από την Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ασχέτως αν η Γερουσία τον κρίνει ένοχο ή αθώο «αυτό θα τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του».

Τραμπ προς τους οπαδούς του: Στην πραγματικότητα διώκουν εσάς

Όπως και να ‘χει η εξέλιξη αυτή μπορεί να βλάψει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Μάλιστα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Μειονοτήτων στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε προειδοποιήσει κάποτε κατά τη διάρκεια της καμπάνιας των Ρεπουμπλικάνων για την καθαίρεση του Κλίντον, ότι η καθαίρεση μπορεί να εξελιχθεί σε «εργαλείο ρουτίνας», για τη διενέργεια «πολιτικών συγκρούσεων». Αυτό ακριβώς θα μπορούσε να απειλήσει και έναν μελλοντικό πρόεδρο των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ αντέδρασε φυσικά σε όλο αυτό μάλλον χαλαρά. Δεν είχε καν σκοπό να παρακολουθήσει την ψηφοφορία στην τηλεόραση. Μίλησε το ίδιο βράδυ σε μία προεκλογική εκδήλωση του Μίτσιγκαν και εν συνεχεία «τουΐταρε» μία φωτογραφία του εαυτού του με το μήνυμα: «Στην πραγματικότητα δεν κυνηγούν εμένα, αλλά εσάς!»

του Thorsten Brückner
από τη Junge Freiheit