Ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αφήσει χιλιάδες μετανάστες από τα HOTSPOTS των ελληνικών νησιών να μεταφερθούν στη Γερμανία. Ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα μπορούσε να βοηθήσει. Σε συνέντευξήτου στην κυριακάτικη FRANKFURTER ALLGEMEINE (FAZ) ζητά τη μαζική μεταφορά μεταναστών από τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. «Φέρτε πρώτ’απ’ όλα τα παιδιά», δηλώνει.

Η ταχεία βοήθεια πρέπει να είναι η «προσφορά της ανθρωπότητας», διότι ανάμεσα στα 4.000 παιδιά που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά υπάρχουν «πολλά κορίτσια, πολλοί εύθραυστοι μικροί άνθρωποι». Εν όψει της προκύψασας ανάγκης στις εγκαταστάσεις προσφύγων, ο ηγέτης των Πρασίνων απορρίπτει τον καθορισμό μεγίστων ορίων προσφύγων, που το Βερολίνο θα έπρεπε να αποδεχθεί.

Τα κρατίδια του Βερολίνου και της Θουριγγίας είναι έτοιμα να δεχθούν κόσμο

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία πρέπει να ενεργήσει, όταν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δε θέλουν να συμμετάσχουν στην κατανομή των μεταναστών: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν όλοι», δηλώνει.

Τα κρατίδια που κυβερνώνται από συμμαχίες Πρασίνων και Σοσιαλ-δημοκρατών, όπως το Βερολίνο και η Θουριγκία θα έπρεπε ήδη να έχουν δηλώσει έτοιμα να δεχθούν μετανάστες από την Ελλάδα. Έτοιμος φέρεται να είναι και ο πράσινος κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση της Βάδης Βυρτεμβέργης, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξωνίας, που ανήκει στους σοσιαλ-δημοκράτες της SPD, ο Μπόρις Πιστόριους.

Μόνο το 12% είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδόν τα δύο τρίτα των μεταναστών προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και περίπου το 12% είναι πρόσφυγες πολέμου από τις διάφορες επαρχίες της Συρίας. Ήδη από την Πέμπτη υπάρχουν συγκρούσεις στη Σάμο. 300 αλλοδαποί ξεκίνησαν ταραχές, από οργή, επειδή δε μεταφέρθηκαν στην ελληνική ενδοχώρα και εκσφενδόνιζαν πέτρες στην Αστυνομία, η οποία αναγκάστηκε να κάνει χρήση χημικών.

Πολλοί από τους λαθρομετανάστες δεν δικαιούνται προστασίας και ασύλου και πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, που υπεγράφη το 2016.

Πηγή: JUNGE FREIHEIT