Δυσάρεστα ακούγεται η είδηση ότι η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή της ανάληψης της εξουσίας από τον Στρατηγό Χαφτάρ στη Λιβύη. Ο τελευταίος προελαύνει μέχρι στιγμής προς την Τρίπολη με την υποστήριξη ισχυρού ρωσικού εθελοντικού σώματος και η επικράτησή του θα σήμαινε ουσιαστικά την παράλυση των τουρκικών σχεδίων με βάση τη συμφωνία Ερντογκάν – Σαράντς ως προς την υποτιθέμενη τουρκική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία στηρίζει τη γερμανική πρωτοβουλία ειρήνης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Γι’ αυτό διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βαλαντιμίρ Πούτιν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Δευτέρας.

Ο ηγέτης της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να στηρίξει την πρωτοβουλία της Γερμανίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει ξεκάθαρα η γερμανική έκδοση του SPUTNIK NEWS, που διέρρευσε την πληροφορία.

«Είναι σημαντικό η κατάσταση να μην οξυνθεί και ο ειρηνικός διάλογος να επανεκκινηθεί», αναφέρουν πηγές από το Κρεμλίνο. Η κατάσταση στη Λιβύη ήταν το κεντρικό θέμα της συνομιλίας. Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ανήκει στη γερμανική πλευρά.

Με το λεγόμενο BERLIN PROCESS, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκάσαν Σαλάμ. Ειδικότερα, υπάρχει, για παράδειγμα, συζήτηση για τη διοργάνωση μίας διεθνούς συνόδου, όπου θα καθοριστούν οι όροι για μία εσωτερική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η Μέρκελ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για τη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στο Παρίσι προ μίας εβδομάδος με θέμα την Ανατολική Ουκρανία και τη λήξη της Συμβάσεως Διέλευσης του Ρωσικού Φυσικού Αερίου μέσω Ουκρανίας. Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σχετικά με την επέκταση της Σύμβασης, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Στη Λιβύη κυριαρχεί μετά την πτώση του Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011 το χάος. Η Λιβύη δε λειτουργεί πια ως ενιαίο κράτος. Στην ανατολική λιβυκή πόλη Τομπρούκ εδρεύει ένα εκλεγμένο από το λαό κοινοβούλιο, την ώρα που η κυβέρνηση εθνική ενότητος υπό τον Φαγιέζ Σαράντς εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη. Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενεργούν ανεξάρτητα από την Τρίπολη και συνεργάζονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.