Στον απόηχο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις ήταν επιτυχείς, λέγοντας ότι η συνειδητοποίηση του δεδομένου ότι η «κλιματική ουδετερότητα» στην ευρωπαϊκή ήπειρο δε θα έπρεπε να προκύψει εις βάρος των κεντοευρωπαϊκών και αντολικοευρωπαϊκών χωρών.

Ο Όρμπαν εξήρε την Ουγγαρία ως «κλιματικό πρωταθλητή», λέγοντας ότι ήταν ένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος τα τελευταία τριάντα χρόνια, επισημαίνει η HUNGARY TODAY.

«Πετύχαμε, επειδή εξασφαλίσαμε ότι η μελλοντική προστασία των κανονισμών κλιματικής προστασίας δε θα λειτουργήσει εις βάρος των φτωχότερων χωρών και των λαών τους, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος του πολέμου κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εστίασαν σε δύο κεντρικά ζητήματα στη συγκεκριμένη σύνοδο: Τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στην κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της φετινής συνόδου όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, εκτός της Πολωνίας συμφώνησαν στον φιλόδοξο στόχο της επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος μέχρι το έτος 2050. Το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό δεν αναφέρθηκε. Μερικά κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, ανέφεραν ότι η χρήση της πυρηνικής ενεργείας θα ήταν απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου.

Στο παρελθόν η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τις Βρυξέλλες «επιτέλους» να εγκαταλείπουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στην πυρηνική ενέργεια και να σταματούν να επιτίθενται στην Ουγγαρία λόγω της χρήσεως πυρηνικής ενεργείας, από τη στιγμή πουδεν υπάρχει τρόπος για την Ευρώπη να δει μία «εξανθρακωμένη» οικονομία χωρίς την πυρηνική ενέργεια.

«Ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά εμείς οι Ούγγροι γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό έχει ένα κόστος», είπε ο Όρμπαν. «Και είναι ένα βαρύ τίμημα, λόγω ακριβώς αυτού του δαπανηρού ζητήματος».