Με είχε συγκλονίσει το άρθρο του φιλελεύθερου Χωμενίδη το 2017 με τίτλο «Λειτουργικά Αναλφάβητοι». Ύμνος ελιτισμού, όπου ο υποκρυπτόμενα αυτοχαρακτηριζόμενος εγκεφαλικά ανώτερος συγγραφέας του, διαχώριζε τον εαυτό του από την «θλιβερή πλέμπα» των λειτουργικά αναλφάβητων, και έχανε τελείως το νόημά του το κείμενο, αφού δεν ωθούσε κανέναν στην αυτοβελτίωση αλλά τουναντίον με άκρως διχαστικό τρόπο διαχώριζε την κοινωνία μας σε «κουτούς» και «φωστήρες».

Εδώ και καιρό στριφογύριζε στο μυαλό μου πως θα συντάξω ένα κείμενο που θα εξηγούσα με θετικό τρόπο το άγχος μου για την ολοένα κλιμακούμενη ψηφιακή και τεχνολογική κοινωνία που ζούμε, η οποία απαιτεί από όλους μας να ακολουθήσουμε τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξής της. Δεν ήθελα με κανένα τρόπο να χρησιμοποιήσω προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους συμπολίτες μας που απλά δεν είχαν την ευκαιρία, την διάθεση ή τον χρόνο να μάθουν να λειτουργούν ψηφιακά.

Με απλό τρόπο λοιπόν, θεωρώ ότι ένας ψηφιακά ενισχυμένος πολίτης θα πρέπει να μπορεί: (1) να στείλει email από το κινητό του και τον υπολογιστή του με επισυναπτόμενα αρχεία και φωτογραφίες, (2) να χρησιμοποιεί άνετα εφαρμογές για μηνύματα όπως το WhatsApp, το Viber και το Messenger (3) να έχει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter), ακόμα και αν δεν είναι εξωστρεφής στο να αναρτήσει δημοσιεύσεις, απλά να παρακολουθεί, (4) να έχει δημιουργήσει λογαριασμό σε κάθε κρατική υπηρεσία (Taxis, Δήμος) που χρησιμοποιεί, και να γνωρίζει τις βασικές λειτουργίες του. Για παράδειγμα, να μπορεί να υποβάλλει μόνος του την φορολογική δήλωση αν είναι απλά μισθωτός, (5) να έχει υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής (web banking) και να τις χειρίζεται από το κινητό του. Να θέσει ως στόχο τις όσο λιγότερες επισκέψεις σε τραπεζικό κατάστημα (είναι δυνατόν να παύσετε να πηγαίνετε ολοκληρωτικά!) με την χρήση του κινητού του (6) Να μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές μέσω του κινητού του με ταχυδρομική αποστολή των προϊόντων στην οικία του (Skroutz, ebay) , (7) Να μάθει την λειτουργία μιας εφαρμογής με χάρτες στο κινητό του (π.χ. το Google Earth) και να μπορεί να μετακινηθεί όπου επιθυμεί στην περιοχή του με την καθοδήγηση της.

Προσπαθήστε να μάθετε τα παραπάνω, με βοήθεια συγγενών και φίλων σας, σε όποια ηλικία και αν είστε. Οι ψηφιακά ενισχυμένοι πολίτες, έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής μας, και αποκτούν ισχυρή αυτοπεποίθηση για να πάνε μπροστά.