Αρχική Κόσμος Ευρώπη Φινλανδία: Νέα πρωθυπουργός στη σκιά του κόμματος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ

Φινλανδία: Νέα πρωθυπουργός στη σκιά του κόμματος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ

0
290
Η 34χρονη νέα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σάνα Μάριν θα είναι η νεώτερη εν ενεργεία πρωθυπουργός παγκοσμίως.
Η 34χρονη νέα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σάνα Μάριν θα είναι η νεώτερη εν ενεργεία πρωθυπουργός παγκοσμίως.

Η Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός του αραιοκατοικημένου νορδικού κράτους της Φινλανδίας. Θα είναι η νεώτερη εν ενεργεία ηγέτιδα κυβερνήσεως παγκοσμίως.

Η ανέλιξή της στο πόστο του πρωθυπουργού είναι το αποκορύφωμα της ραγδαίας ανάπτυξης του φινλανδικού πολιτικού φαινομένου, με την 34χρονη να εξελίσσεται μέσα σε μία δεκαετία από δήμαρχος σε βουλευτής, εν συνεχεία να γίνεται υπουργός μεταφορών και εν τέλει να καταλαμβάνει τη θέση της ηγέτιδος μίας κυβερνήσεως.

Το φινλανδικό YLE μεταδίδει ότι η Μάριν, η οποία απευθύνεται στους κομματικούς της συναδέλφους με την προσφώνηση «σύντροφοι», θα μετακινήσει την ήδη αριστερή κυβέρνηση ακόμη πιο αριστερά. Είναι μία «ερυθρο-πράσινη φιλελεύθερη ιδεολόγος».

Η Μάριν θα ανακηρυχθεί τις επόμενες ημέρες σε πρωθυπουργό και ηγέτιδα της φινλανδικής κυβερνήσεως, ενός εξαιρετικά ετερόκλητου αριστερού συνασπισμού, απαρτιζομένου από πέντεμικρά κόμματα. Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» ύστερα από μία σειρά σκανδάλων και απεργιών και θα συνεχίσει να βασίζεται στους Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν, την Αριστερή Συμμαχία, την Πράσινη Λίγκα, το Κόμμα του Κέντρου και ένα αριστερό φιλελεύθερο κόμμα που εκπροσωπεί την σουηδική μειονότητα της Φινλανδίας.

Εκτός από νέωτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβερνήσεως παγκοσμίως, η Μάριν θα είναι η νεώτερη ηγέτιδα που έχει κυβερνήσει ποτέ στην Φινλανδία, καθώς και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός. Όλων των κυβερνητικών κομμάτων ηγούνται αυτή τη στιγμή γυναίκες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, παλιός αρχισυνδικαλιστής Άντι Ρίνε, καθαιρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού απώλεσε την ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνησή του είχε ηλικία μόλις έξι μηνών, έχοντας σχηματιστεί μετά την κατάρρευση του προηγουμένου κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της αποτυχίας του να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των παροχών υγείας σε συνδυασμό με τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Το REUTERS αναφέρει ότι η Φινλανδία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα απεργιών, αρχής γενωμένης από σήμερα, με σημαντικές βιομηχανίες να αναστέλλουν την παραγωγή τους, με απεργίες στα ταχυδρομεία και απεργίες αλληλεγγύης σε άλλες βιομηχανίες, που συνεχίζονται αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες.

Οι σοσιαλδημοκράτες της Μάριν κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα του περασμένου μήνα, καθώς ένα από τα στελέχη του πιάστηκε να προσποιείται ότι δέχθηκε ρατσιστική επίθεση, ισχυριζόμενο ότι του είπαν «γύρνα πίσω στη Σομαλία». Εν συνεχεία παραδέχθηκε ότι εψεύδετο και ότι επινόησε τη φήμη αυτή και ότι το έκανε, επειδή ήταν «θυμωμένος» και ήθελε να προκαλέσει προβληματισμό για κάτι «πραγματικό» στην κοινωνία.

Ενόσω ο συνασπισμός των μικρών συνεργαζομένων κομμάτων κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Φινλανδία, το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Φινλανδίας, απολαμβάνοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της εθνικής υποστήριξης και ένα ξεκάθαρο προβάδισμα δέκα μονάδων από το κατά πολύ μικρότερο κυβερνόν κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό, οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ δεν αναμένεται να έρθουν σε συνεννόηση με κανένα από τα υπόλοιπα φινλανδικά κόμματα, ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως το έκαναν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους κεντροαριστερούς και πράσινους συμμάχους τους.