Οι σκοπιανοί θα επιζητήσουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Και γιατί να μην το κάνουν, αφού παραδοσιακά γνωρίζουν ότι οι απέναντι, δηλαδή εμείς θα υποχωρήσουμε ακόμη μια φορά. Άλλωστε επί τόσα χρόνια αυτό κάνουμε και φτάσαμε μέχρις σημείου να αναγνωρίσουμε μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό Έθνος.

Ο Αντόνιο Μιλοσόσκι είναι βουλευτής του VMRO και πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. Χτές στο RIGHTER δημοσιεύσαμε το απόσπασμα της συνεντευξής του σε γερμανικό μέσο σχετικά με το πώς πρόκειται το κόμμα του – που μάλλον θα κερδίσει τις εκλογές που προκήρυξε ο Ζάεφ- να κινηθεί ως προς την συμφωνία των Πρεσπών.
Εδώ έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση εκ μέρους της – κατά πάσα πιθανότητα- επόμενης κυβέρνησης των Σκοπίων, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως – και εδώ είναι το σημαντικό – δεν έιναι μια ξεκάθαρη στάση.
Και εδώ έρχεται ένα άλλο σενάριο, το οποίο βασίζεται στην παρελθούσα στάση της χώρας μας στο ζήτημα. Είναι πολύ πιθανόν το VMRO να επιζητήσει να “μετατρέψει” την κάκιστη για την χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών σε… ακόμη χειρότερη!
Με απλά λόγια, “απειλώντας” και “εκβιάζοντας” ότι προτίθονται να ακυρώσουν την Συμφωνία, οι σκοπιανοί θα επιζητήσουν ακόμη περισσότερα “κέρδη”. Και γιατί να μην το κάνουν, αφού παραδοσιακά γνωρίζουν ότι οι απέναντι, δηλαδή εμείς θα υποχωρήσουμε ακόμη μια φορά. Άλλωστε επί τόσα χρόνια αυτό κάνουμε και φτάσαμε μέχρις σημείου να αναγνωρίσουμε μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό Έθνος.
Φυσικά όλο αυτό δεν πρόκειται να γίνει επίσημα, αλλά στην πράξη. Στην πράξη δηλαδή οι Σκοπιανοί – που ήδη δεν εφαρμόζουν ή παρακάμπτουν με διαφόρους τρόπους τις υποχρεώσεις τους από την συνθήκη των Πρεσπών, θα το κάνουν με ακόμη περισσότερους τρόπους.
Η ελληνική κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται για μια ακόμη φορά θα εμπλακεί σε μια μάχη
“οπισθοφυλακής” υπερασπιζόμενη την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ρητορική της κυβέρνησης, περί “συμφωνιών που δεν αλλάζουν”, την έχει ήδη ως έναν βαθμό παγιδεύσει στην αυτή την ιστορία. Και ακόμη και κάποιοι που εμφανιζόντουσαν ως πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, τώρα θα μας λένε ότι πρέπει να την “υπερασπιστούμε”.
Και την στιγμή που η ΝΔ κρατά αυτή την στάση, το VMRO θα μπορεί να κάνει όποια μανούβρα θέλει, καθώς δεν θα υπάρχει το φόβητρο της ακύρωσης από την ελληνική πλευρά.