Όσο το κόμμα του συνεχίζει να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διέψευσε όσους τον παρουσιάζουν ως φασίστα, λέγοντας ότι ο φασισμός είναι νεκρός και ότι ο χαρακτηρισμός του ως λαϊκιστή «είναι κομπλιμέντο».

Ο τ. Υπουργός Εσωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό LE POINT σχετικά με το προγραμματισμένο συλλαλητήριό του, στις 19 Οκτωβρίου στη Ρώμη, με κάποιους να συγκρίνουν την εκδήλωση με αυτήν του φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μπουσολίνι που έλαβε χώρα στη Ρώμη το 1922, τον ίδιο μήνα.

«Θα γεμίσουμε μία πλατεία στη Ρώμη, τη Σαν Τζιοβάνι, εκεί που συναντά κανείς συχνά αριστερούς. Είναι επίσης γνωστή και ως τόπος συναυλιών», δήλωσε ο Σαλβίνο.

«Ο φασισμός, όπως και ο κομμουνισμός, είναι μια νεκρή ιδέα. Αυτά είναι φαινόμενα προς μελέτη, όμως κανένα από αυτά δε θα επιστρέψει», προσέθεσε.

Είμαι απλά Ιταλός

Όταν ρωτήθηκε, πώς αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Πιστεύω ότι η αριστερά, η δεξιά, ο φασισμός και ο κομμουνισμός είναι ξεπερασμένες ταμπέλες. Αποκαλώ τον εαυτό μου Ιταλό, παρά δεξιό ή αριστερό.»

«Δεν ασκώ κριτική στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) επειδή είναι αριστερό, αλλά επειδή εξαρτάται από τη βούληση των Βρυξελλών, την ώρα που για τη Λέγκα προτεραιότητα έχει το συμφέρων των Ιταλών», ανέφερε.

«Για μένα, ο ‘λαϊκισμός’ είναι κομπλιμέντο και σημαίνει να είσαι κοντά στο λαό». προσέθεσε.

Ο Σαλβίνι κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις και στην προσωπική δημοφιλία

Η δημοφιλία του Σαλβίνι στον κόσμο συνεχίζει να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις. Μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την EMG AQUA δείχνει ότι η Λέγκα συγκεντρώνει μία υποστήριξη 31,8%, την ώρα που τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνουν περί το 20% έκαστο.

Ο ηγέτης της Λέγκας απολαμβάνει επίσης ένα 39% στον δείκτη εμπιστοσύνης, προηγούμενος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έλαβε 35%. Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουΐτζι ντι Μάιο και ο Νικόλα Ζινγκαρέτι λαμβάνουν 25 και 24% αντίστοιχα.

Από τις αρχές Σεπτέμβρίου, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μία εκτεταμένη αντίθεση στον παρόντα αριστερό συνασπισμό, με μία δημοσκόπηση της IPSOS να δείχνει ότι όχι μόνο μόλις 34% των Ιταλών αποδέχονται τη σημερινή κυβέρνηση, την ώρα ότι περισσότεροι Ιταλοί προτιμούν τον προηγούμενο συνασπισμό Λέγκας – Πέντε αστέρων.