Μόνο ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύουν ότι το κοινοβούλιο θα πάρει τις σωστές αποφάσεις ως προς το BREXIT, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση της YouGov για το SKY NEWS βρήκε ένα ποσοστό 14% των Βρετανών που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το κοινοβούλιο στο θέμα του BREXIT, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που δρομολόγησε την έξοδο από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκεντρώνει το 32% της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων – διπλάσιο από αυτό που συγκεντρώνει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν (16%). Γενικά, το 76% των Βρετανών δε θεωρούν ότι ο Κόρμπιν θα κάνει το σωστό για το BREXIT.

Ο Τζόνσον είναι για την ώρα σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με μία νέα συμφωνία εξόδου, χωρίς το φλέγον ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, γνωστό και ως IRISH BACKSTOP. Με 17 ημέρες να έχουν απομείνει μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, αν οι συζητήσεις αποτύχουν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δηλώσει ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ «όπως-όπως».

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην ως άνω δημοσκόπηση, το 41%, έχει δηλώσει ότι η έξοδος την 31η Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία είναι η καλύτερη επιλογή, σε περίπτωση που διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Αυτό το ποσοστό αντιπαρατίθεται με το 33% των ερωτηθέντων που εξακολουθούν να επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ και το 14% που τρέφει την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ.

Τα ευρήματα ομοιάζουν με αυτά μίας δημοσκόπησης της ComRes, την 8η Οκτωβρίου, όταν το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (NO DEAL), αν η ΕΕ απέρριπτε την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 40% διεφώνησε με αυτήν την άποψη.

Ψήφισαν νόμο για να εμποδίσουν την άτακτη έξοδο του Μπόρις Τζόνσον

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου πάσει θυσία, με ή χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, στο κοινοβούλιο, όπου οι υποστηρικτές της παραμονής κυριαρχούν, πέρασαν έναν νόμο, το λεγόμενο Ben Act, που αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει μία παράταση του Άρθρου 50 και αποφεύγεται έτσι ένα άτακτο BREXIT χωρίς την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο Τζόνσον πάντως επιμένει ότι δε θα επιδιώξει παράταση.

Τη Δευτέρα, μία νέα Περίοδος ξεκίνησε για το βρετανικό κοινοβούλιο. Η Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ κύρωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για επίτευξη της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας. «Προτεραιότητα της κυβερνήσεώς μου υπήρξε ανέκαθεν η διασφάλιση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕυρωπαΪκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.»