Κούρδοι αξιωματούχοι στη Βορειοανατολική Συρία ισχυρίζονται ότι περί τους 785 από τους ξένους, κυρίως ευρωπαϊκών υπηκοοτήτων κρατουμένους, που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, απέδρασαν από ένα κέντρο κράτησης στο Αΐν Αλ-Ισά, ύστερα από επίθεση μισθοφόρων στην περιοχή, καλυπτόμενη από αέρος από τους Τούρκους.

Οι μισθοφόροι, σε συνεργασία με τουρκικά στρατεύματα, επετέθησαν στο κέντρο νωρίτερα και άνοιξαν διάδρομο για τα αλλοδαπά μέλη του ISIS να επιτεθούν στους φρουρούς και να αποδράσουν επιτυχώς», αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μεταδόθηκε από την κουρδική υπηρεσία ειδήσεων RUDAW.

Εκπρόσωπος Τύπου των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ισχυρίστηκε ότι «όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι ύποπτοι αντάρτες του ISIS απέδρασαν από το κέντρο».

Το RUDAW αναφέρθηκε και σε μία έκρηξη σε αυτοκίνητο, κοντά στις εγκατάστάσεις ενός άλλου κέντρου κράτησης, της φυλακής Γκεβεράν, στη Χασάκα, όπου «χιλιάδες κρατούμενοι του ISIS» κρατούνται από τον SDF.

«Πέντε μαχητές απέδρασαν επίσης από μία φυλακή στο Καμισλί την Παρασκευή. Το SDF αποδίδει στους τουρκικούς βομαρδισμούς το κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε», αναφέρει το κουρδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS, τη Δευτέρα συριακά στρατεύματα άρχισαν να κατευθύνονται προς το Αΐν Αλ-Ισά, το οποίο βρίσκεται στο μέτωπο της τουρκικής επίθεσης.

Οι εγκαταστάσεις στο Αΐν Αλ-Ισά δεν αποτελούν ουσιαστικά φυλακή, αλλά μοιάζουν περισσότερο με έναν καλά φυλασσόμενο καταυλισμό προσφύγων. Η βρετανική INDEPENDENT ανέφερε την Κυριακή ότι οι περισσότεροι από τους 785 αποδράσαντες ήταν «γυναικόπαιδα, συνδεόμενα με τον ISIS». Η IRISH SUN αναφέρει ένα από αυτά τα άτομα μπορεί να είναι η Λίζα Σμιθ, ιρλανδικής εθνικότητος, η οποία φέρεται να διέμενε στον καταυλισμό μαζί με την κόρη της.

«Πέραν των κουρδικών πηγών, δεν υπήρξε άλλη επιβεβαίωση του ισχυρισμού ότι εκατοντάδες μέλη του ISIS απέδρασαν από το Αΐν Αλ-Ισά», συμπληρώνει η INDEPENDENT.

Ντόναλντ Τραμπ: Πιάστε τους όσο προλαβαίνετε

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές σχετικά με την απόδραση κρατουμένων Τζιχαντιστών με μια σειρά από «Tweets» τη Δευτέρα το πρωί.

«Η Ευρώπη είχε μία ευκαιρία να πάρει πίσω τους δικούς της κρατουμένους μαχητές του ISIS, αλλά δεν επιθυμούσε το κόστος. ‘Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώνουν’, είπαν. Οι Κούρδοι μπορεί να άφησαν επίτηδες κάποιους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε», ανέφερε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι ο οποιοσδήποτε δραπέτης θα μπορούσε «εύκολα να επανασυλληφθεί είτε από την Τουρκία είτε από τα ευρωπαϊκά κράτη, από τα οποία πολλοί προέρχονται, αλλά θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα.»