Μια διαφήμιση που κανείς δε θέλει να παίζεται… (video)

0
291

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δείχνει να ενοχλείται εξαιρετικά από μία διαφήμιση που δημοσίευσε το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το επιτελείο του Μπάιντεν ανάγκασε το CNN να αρνηθεί την προβολή της, παρ’ ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι αδιάφορο.

Δεν ενέδωσε το Facebook

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο, ότι το Facebook απέφυγε να μπλοκάρει τη διαφήμιση – παρ’ ότι τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «ψευδές» αφήγημα και παρ’ όλο που το επιτελείο του τ. Αντιπροέδρου των ΗΠΑ προσπάθησε να αποτρέψει την δημοσιοποίηση της διαφήμισης.

Η διαφήμιση αναφέρει ότι «ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στους Ουκρανούς ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αν απέλυαν τον εισαγγελέα που διερευνούσε την εταιρεία του γιου του», παραθέτοντας εν συνεχεία το περιβόητο στιγμιότυπο, όπου ο Μπάιντεν διηγείται λέγοντας ότι «αν ο εισαγγελέας δεν απολυθεί, δε θα πάρετε τα λεφτά. Και ναι, ρε π… μου (σ.σ. ελεύθερη προσαρμογή), απολύθηκε.»

Δεν αποδεικνύεται το κίνητρο των πιέσεων

Το αν θα πιστέψει κανείς ή όχι τα όσα παραθέτει η διαφήμιση εξαρτάται από τα αν πιστεύει κανείς αυτό που η διαφήμιση επίσης υπαινίσσεται, ότι δηλαδή ο Μπάιντεν ασκούσε πίεση στους Ουκρανούς να απολύσουν τον εισαγγελέα που ενεπλάκη στην έρευνα της BURISMA, εξαιτίας αυτής καθ’ αυτής της έρευνας.

Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί. Η εκφορά του λόγου κρύβει ίσως υπονοούμενα. Είναι αδύνατον όμως κανείς να το πει με βεβαιότητα και αυτή είναι και η ουσία.

Ο τρόπος ωστόσο που χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση τα ΜΜΕ, σε κάνει να σκέφτεσαι ότι όλο αυτό αποτελεί μία θρασύτατη επινόηση του Τραμπ.

«Δεν υπάρχει στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε από πρόθεση να βοηθήσει το γιο του, Χάντερ Μπάιντεν, πιέζοντας για την απόλυση του Ουκρανού Γενικού Εισαγγελέα, Βίκτορ Σόκιν», ισχυρίζονται οι NEW YORK TIMES στο ρεπορτάζ τους για την επίμαχη διαφήμιση.

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες, είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Σόκιν, λόγω καταγγελιών ότι αγνοούσε καταγγελίες διαφθοράς.»

Κανείς δεν απαντά στα υπονοούμενα της διαφήμισης

Ας κοιτάξουμε ωστόσο πέρα από το αν η διαφήμιση παραπέμπει απ’ ευθείας στην απόλυση του Σόκιν και από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν κόμπαζε ότι την προκάλεσε και ας σταθούμε στην έρευνα για την BURISMA, την εταιρεία στο Δ.Σ. της οποίας ήταν ο Χάντερ Μπάιντεν. Η διαφήμιση εγείρει σημαντικά ερωτήματα, όπως ως προς την ύπαρξη μίας σύγκρουσης συμφερόντων ή και το γιατί στο τέλος-τέλος ο Χάντερ Μπάιντεν συνεργαζόταν με την BURISMA.

Το προεκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν δε δείχνει να θέλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και προτιμά να επιχειρεί την απομάκρυνση της διαφήμισης από το Facebook.

Σε μία επιστολή, που παρουσιάστηκε από το CNN, το Facebook αναφέρει ότι η απόφασή του να μην «μπανάρει» την εν λόγω διαφήμιση «βασίζεται στην θεμελιώδη πίστη του στην ελεύθερη έκφραση, το σεβασμό του στις δημοκρατικές διαδικασίας και στην πεποίθηση ότι στις ώριμες δημοκρατίες με ελευθερία του τύπου, ο πολιτικός λόγος αποτελεί ήδη αναμφισβήτητα τον πιο ελεγχόμενο λόγο που υπάρχει.»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν, Τι Τζέι Ντάκλο δήλωσε ότι «αντικειμενικά ψευδής πληροφόρηση που στοχεύει να επηρεάσει την κοινή γνώμη, δηλητηριάζει τη δημόσια αντιπαράθεση και εξασθενεί τη δημοκρατία μας», επικαλούμενος εν συνεχεία τα συνήθη υπονοούμενα περί των σχέσεων του Τραμπ με τη Ρωσία.