Η Δανία δήλωσε πρόσφατα ότι θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο πρόσφατα προτεινόμενο πρόγραμμα αναδιανομής των μεταναστών που ενέκριναν ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπαινισσόμενοι ότι αυτό ενθαρρύνει τη λαθρομετανάστευση και ότι δεν ωφελούνται οι πραγματικοί πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Δανίας, ο σοσιαλ-δημοκράτης υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης της Δανίας, Ματίας Τέσφαϊ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία που θα διανείμει νεοαφιχθέντες μετανάστες σε διάφορα κράτη μέλη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μερικά κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να λάβουν περισσότερους μετανάστες σε μια προσπάθεια αναδιανομής κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μάλτα.

Δεχόμαστε μόνο πραγματικούς Σύρους πρόσφυγες

«Ειδικότερα, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην αναδιανομή που συμφωνήθηκε μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τη λεγόμενη ‘Συμφωνία της Μάλτας’», δήλωσε ο Τέσφαϊ κατά τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Αντ ‘αυτού ζητήσαμε από τον ΟΗΕ τη δυνατότητα να λάβουμε Σύρους πρόσφυγες από στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία».

Ο υπουργός της Δανίας προειδοποίησε ότι το νέο πρόγραμμα αναδιανομής θα ενθάρρυνε μόνο περισσότερους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση για αυτές τις χώρες αν αρχίσουν να αναδιανέμουν. Θα σημαίνει μόνο ότι περισσότερα σκάφη θα πλεύσουν προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια», δήλωσε ο Τέσφαϊ.

«Η πολιτική μας προσοχή στρέφεται στο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα με αυτόματη αναδιανομή μας κάνει νευρικούς», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τέσσερις χώρες της ΕΕ που συνέταξαν το σχέδιο μετεγκατάστασης των μεταναστών, μόνο τρία πρόσθετα κράτη-μέλη έχουν προσχωρήσει στο πρόγραμμα – η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο.