Χθες τα ξημερώματα άνδρες της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, των ΜΑΤ, της ομάδας Δίας, της Αμεσης Δράσης αλλά και της Ασφάλειας μετέβησαν στα Εξάρχεια και με «σκούπα» σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια, απομάκρυναν περισσότερους από 280 μετανάστες. Είχαν προηγηθεί αρκετές μηνύσεις των ιδιοκτητών τους που οδήγησαν εισαγγελικές παραγγελίες για «εκκένωση των καταλήψεων».

Η πρώτη κατάληψη «Ρόζα» στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18 ήταν άδεια. Η κατάληψη γνωστή ως «Γκάρε» στην οδό Καλλιδρομίου, όπου εντοπίστηκαν τρεις αντιεξουσιαστές. Ενας 41χρονος αντιεξουσιαστής, ένας 57χρονος Ελληνας και ένας 65χρονος Γάλλος. Οι άλλες δύο καταλήψεις ήταν στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 και 17, εκεί όπου εντοπίστηκαν συνολικά 143 πρόσφυγες (σ.σ. 57 άνδρες, 51 γυναίκες και 35 ανήλικοι υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραίας και Τουρκίας). Στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 15 ήταν 82 μετανάστες και στην οδό με τον αριθμό 17 διέμεναν συνολικά 61 άτομα.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ στην Πέτρου Ράλλη.

23 δημόσια κτίρια υπό κατάληψη

Ωστόσο, τα Εξάρχεια έχουν και άλλες, πολλές, «ενεργές» καταλήψεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 23 κτίρια τελούν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές ή αλληλέγγυους που φιλοξενούν μετανάστες. Συνολικά στην Αττική η λίστα των καταλήψεων περιλαμβάνει 46 κτίρια, εκ των οποίων τα 23 δημόσια, 15 ιδιωτικά, ένα ανήκει στο δημόσιο και ιδιώτες και για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μάλιστα, από το 2017 είχαν δοθεί εισαγγελικές εντολές εκκένωσης για 17 υπό κατάληψη κτίρια, είχε γίνει αστυνομικός σχεδιασμός, ωστόσο δεν δόθηκε ποτέ εντολή αρμοδίως από την κυβέρνηση. Η μεγάλη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια, μαζί με τις πρόσφατες που έχουν γίνει τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση μήνα από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικης, δείχνουν πως η Αστυνομία αλλάζει την αντιμετώπιση της απέναντι στην περιοχή.