Η Ουγγαρία δε θα χαλαρώσει τους νόμους για τα διεθνή πανεπιστήμια, παρά την πίεση από την Ε.Ε. και τις προσφορές εκ μέρους της Γερμανίας να μεσολαβήσει σε σχέση με ένα Κολλέγιο που χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβερνήσεως.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ένας εθνικιστής, ο οποίος έχει συχνά συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κατηγορηθεί για περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας με τους νέους κανόνες που επέβαλε στην ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίοι κατά το «Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» το ώθησαν εκτός της χώρας.

«Η κεντρική μας θέση δεν έχει αλλάξει», αναφέρει στο REUTERS ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς. «Δε θα αλλάξουμε τους νόμους και τους κανονισμούς που ορίζουν την ανώτατη εκπαίδευση στην Ουγγαρία. Εξακολουθούμε να λειτουργούμε σε αυτή τη βάση.»

Το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, που έχει ιδρυθεί από τον Σόρος, θα μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων του στην Αυστρία από το Σεπτέμβριο, λόγω κανονισμών που του απαγορεύουν να εκδίδει αμερικανικούς τίτλους σπουδών.

Η διαφορά, που συχνά αντιμετωπίζεται ως αποτέλεσμα των διαφωνιών ανάμεσα στον Σόρος και τον Όρμπαν, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματος του Όρμπαν Fidesz στην ομάδα, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Ύστερα από πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ, του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ηγεσία της Κομισιόν μετά τις εκλογές του Μαΐου, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας και το Πολυτεχνείο του Μονάχου έσπευσαν να βοηθήσουν.

Προσφέροντας τρεις καθηγητικές έδρες και νέα μαθήματα που θα διευρύνουν τη διδασκαλία του Πανεπιστημίου του Σόρος, δήλωσαν ότι θα ανοίξουν το δρόμο στο συγκεκριμένο ίδρυμα για να μπορεί να εκδίδει διεθνείς τίτλους σπουδών.

Ένας αξιωματούχος της ουγγρικής κυβερνήσεως είπε σε μέλος της αντιπολίτευσης του ουγγρικού κοινοβουλίου, ότι η Ουγγαρία αντιμετωπίζει τη συμμετοχή της Βαυαρίας στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ουγγαρία «ως βήμα που ενισχύει την εμπιστοσύνη».

Ο δε Μπάλατς Όρμπαν, ένας Υπουργός του επιτελείου του πρωθυπουργού, είπε ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης πτυχίων αναγνωρισμένων στις ΗΠΑ και την Γερμανία, ακριβώς όπως στην Ουγγαρία».

Ωστόσο, επανέλαβε ότι όλα τα πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι συμβατά με τον ουγγρικό νόμο, ενώ ο Ζόλταν Κόβατς, επίσης ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της Βαυαρίας, παρ’ ότι είναι ευπρόσδεκτη, δε θα οδηγήσει σε νομικές τροποποιήσεις.

However, he reiterated that all universities had to comply with Hungarian law, and Zoltan Kovacs also made it clear that Bavarian participation, while welcome, would lead to no legal amendments.