Μετά το ναυάγιο της Τερέζα Μέι στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Βουλής των Κοινοτήτων έναντι της συμφωνίας που είχε εξασφαλίσει στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τους εκβιασμούς για αποφυγή του BREXIT.

Πρόθεση των Βρυξελλών είναι να οδηγήσουν την βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση για ένα νέο δημοψήφισμα, πράγμα που έχει κάνει και με άλλες κυβερνήσεις που στο παρελθόν είχαν διενεργήσει δημοψηφίσματα. Για το σκοπό αυτό, προτίθενται να δώσουν μία αρκετά μεγάλη παράταση για την εκπλήρωση της απόφασης του Βρετανικού λαού.

Τουσκ: Θα τους δώσουμε χρόνο να το ξανασκεφτούν…

Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου, ο οποίος θα προεδρεύσει στις συνομιλίες της επόμενης Πέμπτης ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, πιέζει για μία επιμήκυνση της περιόδου μέχρι την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. με σκοπό είτε την επανάληψη του δημοψηφίσματος είτε την άμβλυνση των όρων της εξόδου. «Κατά τη διάρκεια συζητήσεων που θα έχω εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ζητήσω μία μακρά επιμήκυνση, αν το ζητήσει και η Μεγάλη Βρετανία, ώστε να μπορέσει να ξανασκεφτεί την στρατηγική που θα ακολουθήσει για το BREXIT και να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση γύρω από αυτό», είπε.

Προϊδεάζουν για επανάληψη του δημοψηφίσματος

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβνεϊ, δήλωσε ότι ότι η Βρετανία χρειάζεται μία «μακρά περίοδο προβληματισμού», διάρκειας «21 μηνών, μέχρι τα τέλη του 2020, ή εν πάσει περιπτώσει όσο θα είναι αυτή…». Και συμπλήρωσε: «Βασικά αναζητούμε, θα αναζητήσουμε, μία μακρά παράταση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να επανεξετάσει την προσέγγισή της ως προς το BREXIT.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε έχουν ιδιαίτερη σημασία και ειδικά η φράση «περίοδος προβληματισμού» χρησιμοποιήθηκε όταν η Ιρλανδία είχε ψηφίσει κατά της Συνθήκης της Λισαβώνας το 2008 για να πιεστεί η χώρα να επαναλάβει το δημοψήφισμα, πράγμα που συνέβη, ακυρώνοντας την πρότερη απόφαση του ιρλανδικού λαού, έναν χρόνο αργότερα. Η ίδια φράση χρησιμοποιήθηκε μετά την αρνητική έκβαση που είχαν τα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για το Ευρωσύνταγμα, το 2005, αναστρέφοντας επίσης το αποτέλεσμα με νέα δημοψηφίσματα δύο χρόνια μετά.

Εκβιάζουν, αλλά θέλουν να φανεί ως απόφαση της Βρετανίας

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως η Τερέζα Μέι έχει ενημερωθεί για τους όρους ενός τέτοιου ενδεχομένου σε μυστικές συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες με Ευρωπαίους ηγέτες και υψηλά ισταμένους αξιωματούχους της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ε.Ε. θα επιμείνει ότι οιαδήποτε παράταση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ληφθεί μία απόφαση ανάμεσα σε ένα νέο δημοψήφισμα που θα ακύρωνε το BREXIT ή στην κάμψη των όποιων κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης ως προς την έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Οι όροι αυτοί θεωρείται απίθανο να δημοσιοποιηθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία για καθυστέρηση του BREXIT. Ωστόσο, σε μία τέτοια συμφωνία παράτασης θα υπάρξουν συμπεριληφθούν δεσμεύσεις στη λογική μίας ουδέτερης «περιόδου προβληματισμού», η οποία, όπως ο κ. Κόβνεϊ το έθεσε, θα «επιτρέψει στη Βρετανία να επανεξετάσει το BREXIT». Σύμφωνα με τους Times ένας διπλωμάτης σχολίασε: «Θα είναι χρόνος για τη Βρετανία να το ξανασκεφτεί. Δε θα πρόκειται για μία εντολή της Ε.Ε. για ένα νέο δημοψήφισμα. Αυτό δε θα δουλέψει. Πρέπει να είναι απόφαση της Βρετανίας.»